Sarah Bernhardtbakelser

Mitt aprilval är Sarah Bernhardtbakelser, denna underbara skapelse som jag gärna väljer på café men aldrig gett mig på att baka. För att vara extra krånglig dubblade jag receptet, i två omgångar, så de ska räcka till mina hungriga arbetskamrater.

Jag är inte en fena på att hålla mig exakt till recept, så jag har bytt ut blockchokladen mot choklad med 55% kakaohalt samt doppade en del av bakelserna i vit choklad. Jag bakade även bottnarna längre än orginalreceptets 12-14 minuter, då jag tyckte de såg för bleka ut. Jag tyckte inte heller att de behövdes 200 g choklad att doppa tio bakelser i, det går lätt att halvera mängden.

Receptet är ur nittiotredje utgåvan, och så här ser de ut i min tappning:

Sarah Bernhardtbakelser
10 st, ugnstemp 150 grader

Botten:
150 gram mandelmassa
1/2 ekoäggvita

Chokladtryffelfyllning:
75 g mörk choklad med 55% kakaohalt
1 msk KRAV-smör
2 msk laktosfri KRAV-vispgrädde

Garnering:
100 g mörk- och vitchoklad
1 msk rapsolja

Riv mandelmassa och blanda med lätt uppvispad äggvita. Rulla tio stycken bollar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Platta till med mjölad hand. Grädda tills kakorna blivit gyllengula, ca 15-16 min. Lossa från plåten medan de är varma och låt svalna upp och ned.

Smält choklad, i vattenbad eller i micro. Koka upp grädde och smör (jag gjorde det i micron) och blanda i den smälta chokladen under kraftig vispning. Låt tryffeln svlna, den ska bli tjock och fast.

Bred smeten toppigt på kakorna. Ställ i kyl minst en timme (jag ställde in kakorna i frysen över natten).

Smält choklad och blanda med olja. Doppa kakorna i chokladen så att tryffeln täcks.

/Shara

5 svar

 1. Hur var de att baka? Känns som att de är lite krångliga. Och främst, blev det gott?

 2. Gott val! Ja , jag har ju som bekant svurit mig svart över vitchokladen som jag köpte – vad för slags choklad använde du? För är det inte nåt speciellt med vegetabilisk fett, nånting, bla bla bla?

  Fin bild, fina Saror!

 3. Det tog mig totalt tre dagar att baka dem (gjorde ju fyra gånger receptet). Först skulle ju bottnarna och tryffeln svalna innan man kunde bre på dem (chokladtryffeln tog väldigt lång tid att stelna, jag gissar att det beror på att jag använde ”riktig” choklad och inte blockchoklad) så jag hann bara med bottnar och tryffel på en dag, sen fick jag doppa dem dagen efter.

  Jag använde choklad från Odense, både den mörka och den vita. Tycker den är riktigt bra! När jag har gjort cake pops har jag använt mig av en billigare vit choklad (typ 14 kr kakan) men det kändes ful att använda billighetschoklad till Sarah Bernhardts på nått sätt.

  De är väldigt goda, inte överdrivet söta pga den höga kakaohalten i chokladen.

 4. […] Kakjuntan invigdes och vi fick baka valfritt valde jag Sarah  Bernhardtbakelser, månaden efter bakade jag Birgits favoriter, när det var min tur valde jag tårta som tema och […]

 5. […] Kakjuntan invigdes och vi fick baka valfritt valde jag Sarah  Bernhardtbakelser, månaden efter bakade jag Birgits favoriter, när det var min tur valde jag tårta som tema och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: