Sockerkaka utan ägg med chokladkluttar

Jag har alltid varit sugen på att hitta en bra vegansk tårtbottengrund så jag testade såklart sockerkaka utan ägg nu när det är första gången och vi får göra precis vad vi vill. Men jag gjorde om receptet lite för att passa mitt ändamål idag, så slutresultatet blev detta recept.

Det var även premiär för mig för att använda min nya köksmaskin. Jag har ju suktat efter en Kitchen Aid i år och dagar men efter att ha gått surdegskurs hos Mannfred i Saltå Kvarn valde jag att köpa en stark maskin med mkt kapacitet framför en snygg, svag och liten maskin. Och mitt lilla hjärtebarn är snygg (!) och så duktig. Att röra ihop en kaka var en fröjd! Jag ser fram emot att testa hen på stora tunga bröddegar.

Sockerkaka utan ägg med chokladkluttar (upplaga 93, s. 57)
200°C

4,5 dl vetemjöl
knappt 3 dl socker
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker)
50 gr margarin
2,5 dl havremjölk
2-3 msk saft från citron eller lite zest

100 gr mörk choklad, ca 70-80 %

smör
ströbröd

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Smält margarin och rör ner margarin, mjölk och citronsaft i blandningen. Se till att allt är väl blandat.

Smält chokladen i mikron eller över vattenbad. För mig tog det cirka 3 minuter på 500W i mikron.

Smöra en springform, jag hade en 24 cm form, och bröa formen.

Häll ner smeten i formen. Ta upp en matsked smet och blanda med chokladen. Klicka sedan ut chokladen över kakan. (Varför gjorde jag så här? Jo, mörk choklad är så hård så när kakan svalnat var jag rädd att chokladen skulle vara för knäckig men med lite kaksmet i mjuknade den lite och var ändå separerad från kakan.)

Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter (originalreceptet säger 45 minuter men då hade jag haft en kolbit).

Resultat?

Kakan reste sig fint. Det jag undrar över är hur jag ska baka den här typen av kakor utan att det blir en toppig kaka som reser sig i mitten. Jag vill ha en jämntjock kaka så att när jag gör mina tårtbottnar är inte översta laget som en svamp. Tips?

Jag hade bara 1 msk saft från citron men det smakade inget. Så antingen får man öka till 2-3 msk eller så får man köra på zest. Jag tror även att det hade varit smarrigt att blanda i citronen i chokladen… det ska jag testa ngn gång.

6 svar

  1. men vilken smarrig kaka! vad fin den blev.
    när du ska göra en tårtbotten kan du väl skära av toppen och äta upp den eller göra några cake-pops på sidan om? :)

  2. Fint och gott. Gillar din maskin. hihihih

  3. Sara, ja, jag kan ju skära av toppen. Men det känns ju lite slöseri om det går att göra en slät från början. Och så ska jag erkänna att jag är rätt kass på att skära tårtbottnar. Men jag ska köpa tårtsetet från IKEA och testa. Kanske är det lösningen på tårtproblemen.

    Fia, tack! Det blev mkt gott och maskinen älskar jag! Jag vill bara baka hela tiden nu! :)

  4. Oj, den ser ju hur smarrig ut som helst! Smart idé också att blanda i lite degsmet i chokladen, det ska jag komma ihåg!

    Jag har ett recept på en tårtbotten som inte reser sig, men det är det typ fem ägg i :/ Dock är det potatismjöl i den, så kanske kan det vara nått att experimentera med? Jag hittade receptet på internet när jag sökte på ”perfekt tårtbotten” men sen när jag bakade såg jag att exakt det receptet står på potatismjölförpackningen hehe ;)

  5. Haha, mkt roligt! Men ja, jag har sett lite recept på rulltårtor i boken som alla var med potatismjöl. Kanske ngt att experimentera med! Bra tisp! Tack!

  6. Jag brukar vända
    kakan upp och ned, när varm, om kakan skall användas till botten. Samma sak med
    muffins som skall bli cupcakes.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s