Klenäter

På Island var kleinur en favorit bland fikat, som är svenskans klenäter. Dock skiljer sig recepten något väsentligt. Dom isländska är mycket ”brödigare” och godare och där ska det dessutom vara bakpulver, mjölk, ev. fil i medan inget av dom ingredienserna finns i klenäterna.

I receptet i femtionionde upplagan ska det vara, om man vill, 1 msk brännvin eller konjak, och i åttiosjunde utgåvan ska det vara 1 msk konjak. Jag åt en gång en kleina som smakade typ alkohol, så jag antog att om jag skulle göra med konjak (eller brännvin) så skulle inte smaken vara den bästa.

I det isländska receptet ska det vara kardemummadroppar, men det hittade jag inte här så jag tog helt sonika malen kardemumma istället – hela matskeden. Annars följde jag åttiosjunde utgåvans recept.

Smaken blev stark men inte alls dålig. Men man ska absolut ta mindre eftersom det är såpass liten deg.

2-3 mm ska man kavla ut degen. Receptet säger 40-50 st, jag fick ut 20 st.

Mörk deg pga kardemumman.

Inte dom vackraste, men goda blev dom iaf!

Så här ser en påse köpta kleinur ut:

3 svar

  1. Såg väldigt fina ut och goda. Kram

  2. en del var fina, en del såg ut som ..hundgodis. hi hi

  3. Alltid haft lite svårt för klenäter men man kanske skulle prova ändå :P..man blir ju som sugen nu…

Lämna ett svar till Fia Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s