Äppelmunkar

Jag inleder med äppelmunkar då det alltid var en av mina absoluta favoriter när jag var liten och marknaden kom till byn. Idag blir jag fortfarande lyrisk över att få en varm, äppeldoftande munk i min hand.

Jag börjar med att göra mitt eget äppelmos enligt följande recept:

1 kg ekologiska äpplen

1 ekologisk citron

3 dl vatten

6 dl ekologiskt strösocker

1 msk kanel samt lite kardemumma.

Pressa citronen och häll på vattnet. Skala äpplena och var noga med att förvara de skalade äpplena i citronvattnet så de inte blir bruna. Hacka upp äpplena till mindre bitar.Häll i kryddorna och koka upp – låt koka på svag värme i ca 20 min.Mosa sönder äpplena med en sked när de blir mjuka.

Häll i sockret och låt koka ytterligare ca 10 min eller till önskad konsistens.Häll upp på väl rengjorda burkar.

Jag fick drygt 7 dl mos.

Receptet till äppelmunkarna hämtar jag ur 93:e utgåvan.Räcker till 10-12 st.

1 dl ekologisk mjölk

25 g jäst

4 1/2 dl vetemjöl

50 g rumstempererat smör

2 msk  ekologiskt socker

1  ekologiskt ägg

Malen kardemumma

Fyllning: Äppelmos, du behöver ca 2 dl.

Fritering: En hel flaska rapsolja eller annan smaklös olja.

Garnering: Ekologiskt strösocker.

Beskrivning:

Jag värmer upp mjölken till ca 37 grader och tillsätter jästen – rör om så den löses upp. Blanda in 2 dl av mjölet.Rör sedan ned smöret och se till så det blir en jämn smet, häll därefter i ägget, sockret, kardemumman samt resten av mjölet.Knåda lite till en fin deg.Enligt receptet ska man kavla ut till 1 cm tjocklek men jag kavlade till ungefär hälften så tjock och det blev bra så.

Märk ut ringar på hälften av degen med hjälp av en kopp el. liknande som är ca 6 cm i diameter och lägg lite äppelmos i mitten

Vik sedan över den andra deghalvan och använd din utstansare igen och tryck ut små ”tefat”. Var noga med att trycka till kanterna så inget mos far ut när du friterar. Överflödig deg bakade jag ihop snabbt och gjorde om proceduren en gång till.

Enligt recept ska friteringsoljan hålla 180 grader men jag rekommenderar en något lägre temp-ca 170 då jag upplevde att de inte blev riktigt färdiga när de var mörkbruna och klara på utsidan. Använd gärna en termometer då oljan snabbt tappar i grader under fritering. Om ni ska göra mer än en sats så får ni använda två flaskor olja då oljan blir lite förorenad. Fritera tills gyllenbruna och vänd i strösockret. Ät varma och njut!

9 svar

  1. men farao så gott!

  2. Jag vill ha. Du får nog göra dem igen så jag får en. De ser himelska ut. kram

  3. Men oj så sjukt goda de ser ut! Hur många blev det av receptet?

  4. Stämmer in i hyllningskören! De ser görgoa ut! Jag har aldrig gett mig på att göra egna munkar, för jag tycker att det verkar så himla krångligt, men det är det kanske inte… :)

  5. Tack!! :-D
    Nej, var inte krångligt alls- var klart på drygt 40 minuter. Det blev som receptet sa 10 st av degen.

  6. Wow! Sjukt impad! Ser jättegottigt ut!

    Ett tips mot att få olja grumlig och smutsig är att skala en morot och låta den fritera med. På ngt underligt sätt så drar den till sig en massa jox och oljan hålls fräsch. Jag har gjort så och kunnat använda samma olja i evigheter. Häller bara tillbaka i flaska och in i kylen och så friterar jag i den igen sen. Super!

  7. Oj, jag som älskar äppelmunkar, men jag har alltid tyckt att det verkar så svårt.

  8. Damn, samma här. Tänker alltid att det är så avancerat. Bra tips med moroten. Ska jag komma ihåg.

  9. […] bakade ur 94:e upplagan och jag följde receptet angivet här men bytte ut äpplemoset till 200 gr ekologisk […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s