Kryddmuffins

Receptet kommer från 2005 års bok, åttioåttonde utgåvan. De är, som alla muffins, superenkla, tar sammanlagt ungefär en halvtimme att göra och mycket, mycket goda.

100 g margarin eller smör

2 ägg

3 dl socker

1 tsk malen kardemumma (1/2 om nymalen)

2 tsk kanel

1/2 tsk ingefära

1 dl russen (men det struntade jag i, russin i bakade bröd är ett ofog och de står inom parentes i receptet)

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl grädde eller mjölk

Jag blandade ihop det som jag vanligtvis gör med sockerkakor, dvs vispa ägg och socker först, blanda sedan i kryddor och bakpulver (jag kör i det här för att slippa blanda ihop det med mjöl i en annan bunke, allt för att spara disk), vetemjölet och sist det svalnade margarinet. Inte på ett helt rumsrent sätt alltså men det funkade fint. Enligt receptet skulle det bli 20 stycken, men det blir aldrig så mycket som det står och i det här fallet blev det 12 stycken. Jag vet inte vad jag gör, men mina muffins och sockerkakor sväller alltid något enormt. När jag fyllde jag upp formarna till 2/3 i enlighet med råden i boken svällde de över en aning…

I det fallet räddades jag av att jag använde en muffinsform i plåt så all smet lade sig på den. Andra gången gick det bättre, då lade jag bara smet i halva formen och de såg genast finare ut. Det bör dock påpekas att de fula blev godare, kanten blev seg och lite knaprig så jag har fått önskemål från sonen om att alltid hälla lite för mycket smet i formarna när jag gör dem.

Jag lovar också att till nästa gång inte fota med telefonen eftersom bilderna inte blir bra alls. Till mitt försvar är inte heller lätt att fota när någon stampar runt en och frågar om man inte är klar snart så att han kan börja äta. Det färdiga, lite vackrare, men inte riktigt lika goda, resultatet…

4 svar

  1. Gott!
    Du säger att du rör ner bakpulvret tidigt och det kan vara förklaringen till att de reser sig så. Bakpulver börjar verka direkt när man tillsätter vätska så om det tar för lång tid till ugnen så reser kakorna högt för att sen implodera.

    Men nu blev det ju lyckat ändå :-D

  2. åh Malin, tack för det! då förstår man varför pulvret alltid ska röras ner så försiktigt i slutet.

  3. Nice! Tack! Då vet jag det. Det här måste ju vara en av de bästa sakerna med kakjuntan, att man får veta vad man gör fel när man frågar!

  4. Gilla gilla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: