Pavlovatårta.

Jag har bakat, med mamma, en pavlovatårta från den nittiofjärde upplagan. Med en liten twist och hädning. Men slutresultatet är så gott att allt är förlåtet.

Bilderna är lite inte så bra men jag skyller på konstant magknip av allt ätande och bakande på hemvändarplan att jag inte kunde fokusera på min hipsterkamera med min telefon. Utan ville bara äta mer. Men här är härligheten, och den görs såhär:

Pavlovatårta 8-9 bitar

Ugnstemp 150 ° C (eller 140 ° som jag körde på) 1 h 15 min

Botten:

4 äggvitor

1 tsk ättiksprit 12%

2 dl socker

1 tsk vaniljsocker

1 tsk maizena majsstärkelse

Garnering:

2,5 dl vispgrädde

massa frukt och bär

och nu kommer den finska twisten, disco tanssit, vitchoklad-limekvarg!

Helt underbar smak, man kan ju ersätta den med vilken kesellasmak som helst, (2 smaker), eller inte ha med den alls men det rekommenderas starkt. Vispas i den vispade grädden.


Jag började med vitorna och vispade ihop dom ganska fint och vispade senare in ättiksspriten och följde bokens instruktioner med att försiktigt vända in sockret och maizenablandningen. Såg okej ut och mamma och jag hivade in den i ugnen. MEN, den blev geggig och ful och dålig på alla sätt så vi bestämde oss för att soda bort den och göra en ny. Så fröken Meri får promenera och köpa lite mera ägg.

Hursomhelst, här kommer hädningen. Vi googlade pavlovatårta för att kolla om det fanns en annan version på samma ingredienser eller om vi kanske bara missuppfattat allt, och ungefär där kommer Per Morberg in i bilden. Jag vet inte om jag vågar helt och fullt komma med en åsikt om den mannen här och nu men hans version av ungefär samma recept prövades istället och det funkade bättre samt räddade kvällen.

Han vänder inte in någonting försiktigt någonstans, så jag sket i det med. Vispade ihop nya vitor och la in resterande ingredienser och vispade tills det glänste och blev fint. Mamma smorde en kakform och la in bakplåtspapper ifall att denna skulle gegga ihop sig också, vi valde 140°, sen öppnade vi ugnen och lät den stå kvar i två timmar i värmen. Den blev helt perfekt.

Nu är det bara montage. När det svalnat klart och förhoppningsvis lossnat samarbetsvilligt så hivar man på gräddkvargblandningen och dekorerar med bär och frukt. Hade varit trevligt om man hade haft färska bär men här i Kiruna är det inte så enkelt att hitta mitt i påskveckan så det blev lite utav allt. Mandariner, kiwi, färsk iofs, jordgubbar, björnbär och såna där inpacketerade garneringskörsbär. Vi tinade det frusna bären och pudrade med jordgubbsfloursocker så dom skulle bli lite finare och godare.

En till grej, denna tårta är sjukt enkel att göra, egentligen.

Pavlova Pravda!

6 svar

  1. semmoinen twisti, nå niin! aivan hyvää ja gottsi! tykkään disco tanssit, något alla kakor borde ha, hi hi.

  2. Spännande läsning! Vet inte om den där produkten finns här i fjollträsk-land men kan leta :)
    Ser mums ut!

  3. Sjuuukt impad! Jag kommer aldrig komma till din baknivå.

  4. nå tack, fast den är sjukt enkel. faktiskt. vispa två grejer och vänta. och ha en mamma nära. och fyll allt med asmycket frukt så det ser avva ut.

  5. Otroligt fint ser det ut.

  6. Ser verkligen snyggt ut! Imponerad!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: