Vaniljhjärtan

Jag började med att baka ur den 93:e utgåvan och redan från början var det med stor skepsis. Att röra ihop degen var utan problem men att baka ut den var näst intill en omöjlig uppgift då den sprack upp överallt och det hela tog en evighet. Efter fått en redig lektion i självbehärskning så fick jag detta resultatet:

Ganska fina blev de och vi satte oss ned för att avnjuta dessa. Då var det ju bara det lilla problemet: smaken! Det smakade skit helt enkelt! Ofärdiga fastän jag låtit de vara inne längre i ugnen, potatismjölet slog igenom och bildade en metallisk smak och vaniljsåsen var som bortblåst. Då jag vägrar att nöja mig med det så förkastade jag receptet ur boken och gav mig ut på efterforskningar. Och detta är vad jag kommit fram till:

Recept på vaniljhjärtan(ca 15 st):

Samtliga ingredienser är ekologiska.

Mördeg:

200 gram smör

0,75 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 st äggula

4 dl vetemjöl

Vaniljkräm:

3 dl grädde

2 st äggulor

2 msk strösocker

1,5 tsk maizena

1 tsk vaniljsocker

En halv vaniljstång

samt florsocker till pudring.

Gör såhär:

Blanda snabbt ihop vetemjöl, vaniljsocker, socker, äggula och smör till en gulglänsande deg.Vira in i plastfolie och låt vila i kylskåp i en timme.Gör under tiden vaniljkrämen.

Koka upp grädde och vaniljstång och låt den dra i några minuter, rör ihop äggula och socker och häll vaniljgrädden över och rör om.Lös upp maizenan i lite vatten och häll i. Värm upp detta under ständig omrörning till 85 grader. Vispa i vaniljsockret och låt stå att kallna i kylskåp.

Smörj formarna med smör – även upp på kanterna.

Nu ska vi kavla ut degen-använd mjöl så den inte fastnar i bord och kavel.Jag kavlade ut den till 2-3 mm tjock och skar sedan små rutor som jag klädde vaniljformarna med.Fyll formarna till 3/4 med vaniljkräm och lägg ett lock av mördeg ovanpå. Se här till så att degen inte kommer under kanten av formen men att kanten är försluten ordentligt.

Innan hjärtanen ska in så skär ett litet snitt i mitten -annars så kokar vaniljkrämen därinne och lämnar bara ett tomt skal efter sig.

Ugnen ska stå på 220 grader och de ska vara inne i 15 min. Ta ur hjärtanen ur formarna när de svalnat lite och pudra över florsocker när de kallnat.

Här nedan ses den andra omgången färdiga.

Nu har jag fått nog av hjärtan på ett tag ;)

8 svar

 1. Jättefina! Bra kämpat. Det känns som att sju sorters vill testa ifall vi är värdiga gummor/tanter och kan hitta det lilla felet eller improvisationen i recepten själva. Vilket är lite charmigt, och värt att tänka på då jag beställt bakformar till det liknande receptet jag tänkte prova på nu. Ska lusläsa ditt recept när jag bakar denna månad.

 2. Men åååh, jag skulle ju göra vaniljhjärtan. Men får en inte göra samma? Jag kommer ju ändå göra ett annat recept för att göra det utan ägg och mjölk! Men jag har sett att andra avstått från att göra samma som ngn annan, men är det en regel? Jag behöver veta. :)

  Jag har faktiskt i tanken ifrågasatt potatismjölsreceptet men inte kommit längre än så.

  Hur smakade den andra satsen du gjorde?

  • ingen regel att inte göra samma! när vi väl bakat alla recept i boken så kommer man ju förr eller senare baka något som blivit bakat och bloggat om förut. hela grejen är ju att man har olika erfarenheter av bakverken – även om det är samma så är det ju ändå inte samma! ha ha, du hänger med?

   så baka du vaniljhjärtan. då får vi olika erfarenheter att jämföra med!

   • Tack söta! Då ska jag ta lärdom av Malins erfarenheter och testa ytterligare saker. Det är så roligt det här! Som att gå kakskola!

 3. hi hi, bästa kakskolan ever!

 4. Nina-de smakade bra. Gjorde ngn justering i receptet som jag själv inte bakat från – som ugnstemp- men som jag är rätt säker på kommer funka ännu bättre.
  Baka gärna massor av hjärtan-skulle gjort en tredje omgång om jag hade idats. Gör det kanske senare nån gång:)
  Kom ihåg att berätta hur det gick. Räkna med svår deg om du ska skippa äggen. Lycka till!
  :-)

 5. […] ätit en gång tidigare men som är så söta och rara, vaniljhjärtan. Det är redan bakat av Malin men efter lite efterforskning var det ok att baka samma som ngn […]

 6. […] bara ätit en gång tidigare men som är så söta och rara, vaniljhjärtan. Det är redan bakat av Malin men efter lite efterforskning var det ok att baka samma som ngn […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: