Birgits favoriter

Jag vet ingenting om Birgit, men baserat på hennes bakelsesmak gissar jag att hon var en ganska komplicerad dam. Jag utgick kallt från att det var hennes favoritbakelser att äta, men svägerskan Lisa (som kommer vara med i Kakjuntan from juni!) gissade att det var hennes favoriter att baka.

Oavsett; mycket bak för lite kaka är väl mitt omdöme om dessa. De som inte bakat som smakat tyckte de var väldigt goda, men jag är nog en mer en bakerska som föredrar enklare saker som smakar mycket framför fler-moments-kakor som sen inte lever upp till hypen.

De receptändringar jag gjort är att jag använde en 82 % choklad istället för blockchoklad samt hade i lite vaniljsocker i grädden.

I originalreceptet (från nittiotredjeutgåvan) ska man vispa tre dl grädde, men jag fick säkert en dl över, så det räcker gott och väl med två dl. Smörkräm fick jag också över, och vit choklad. Antingen är jag snål eller så var Birgit väldigt generös.

Birgits favoriter

10 st, ugnstemp 125 grader

Marängbottnar:
3 äggvitor (KRAV)
2 dl socker (KRAV)

Fyllning:
2 dl vispgrädde (laktosfri)
1 gnutta vaniljsocker

Chokladsmörkräm:
3/4 dl socker (KRAV)
3/4 dl vatten
3 äggulor (KRAV)
150 g smör (KRAV)
50 g choklad 82 % kakaohalt
50 vit choklad

Ta fram 150 gram smör så det blir rumpstempererat.

Blanda äggvitor och socker i en ren skål och vispa med elvisp ovanför vattenbad ca 10 min, tills marängsmeten är fast och toppig. Fördela smeten i 20 aluminiumformar. Ställ på plåt och grädda i nedre delen av ugnen i 125 grader ca 50 min.

Koka socker och vatten tills det blir en simmig lag, gör trådprov mellan tummen och pekfingret för att veta när den är färdig.

Rör samman äggulor i en skål. Tillsätt sakta den heta sockerlagen under kraftig omvispning (jag använde elvisp). Låt äggkrämen svalna.

Smält chokladen och låt svalna.

Rör smöret smidigt (jag använde även här elvispen). Klicka i äggsmeten och blanda sist  i den smälta chokladen.

Vispa grädden.

Lossa försiktigt marängerna från bottnarna (detta var en helsike kan jag lova!). Enligt originalrecptet ska man gröpa ut innanmätet men det är ju slöseri enligt mig, så jag tryckte försiktigt till mitten på den maräng som skulle vara i botten med en sked.

Lägg på en klick grädde och lägg på en till maräng. Bred på chokladsmörkräm och garnera med riven vit choklad (jag hyvlade med osthyvel).

Vi åt dem med sked, för de är himla kletiga. Ska man inte äta dem direkt ska de förvaras svalt.

Annonser

7 svar

  1. tråkigt att dom inte levde upp till hypen, men superfina blev dom iaf!

  2. Ja, de blev himla fina men det låter oerhört sött. Var de söta?

  3. De var sjukt söta! Jag tror jag åt min för nära inpå baket, för jag smakar alltid en hel del på de separata delarna under baket, och då är jag nästan lite less på smaken innan jag är färdig. Maken, svägerskan och svågern tyckte alla de var väldigt goda i alla fall!

    Jag tror nästan det är bättre att spritsa ut små maränger, eller i alla fall den maräng som ska vara uppe på toppen, så slipper man bli ledsen när 9 av 10 maränger går sönder. Allt täcks dock av chokladsmörkrämen, men ändå!

  4. Jätte fina men är helt på din sida med att de ska vara lättare och gärna färre moment!

  5. Ser jättefina ut! Låter som något man gladeligen smäller i sig mitt i PMS:en.

  6. […] invigdes och vi fick baka valfritt valde jag Sarah  Bernhardtbakelser, månaden efter bakade jag Birgits favoriter, när det var min tur valde jag tårta som tema och när jag bakade muffins en månad kändes det […]

  7. […] invigdes och vi fick baka valfritt valde jag Sarah  Bernhardtbakelser, månaden efter bakade jag Birgits favoriter, när det var min tur valde jag tårta som tema och när jag bakade muffins en månad kändes det […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s