Vaniljhjärtan

Det är Karin som har bestämt tema denna månad och jag fick lite ångest över det, inte att Karin bestämt tema utan att det är bakelser. Men jag kände för att testa en sak som jag bara ätit en gång tidigare men som är så söta och rara, vaniljhjärtan. Det är redan bakat av Malin men efter lite efterforskning var det ok att baka samma som ngn annan.

Jag blev så sugen på vaniljhjärtan när jag såg Niklas mat förra sommaren när han reste kring Arild och Mölle. Han besökte då Skäret som sägs vara de som hittade på vaniljhjärtat. Det här receptet är inte samma som de har och jag har dessutom gjort om det ytterligare för att göra vaniljkrämen vegansk och äggfri. Jag gjorde även dubbel sats vaniljkräm för det ser jag att de har i Niklas vaniljhjärtan och gojs är ju gott, jag skulle nog kunna ta ännu mer. Kanske det vanliga receptet gånger 2,5 istället för 2 som här. Jag har inte samma recept som i boken för Malins test visade sig bli päckel och päckel gillar jag inte, så jag testar en tredje variant som jag idag testade på fyra vänner. De älskade dem, så jag är nöjd.

Vaniljhjärtan (ca 16 st) (upplaga 93, s. 130)
225°C

Mördeg
200 gr margarin
1 nypa salt
65 gr socker
300 gr vetemjöl
1 msk vatten

Vaniljkräm
3 dl havregrädde
1,5 msk potatismjöl/maizena
1,5 msk socker
1 dryg tsk vaniljpulver (ej socker)
0,5 krm salt
2 msk margarin

Garnering
florsocker

Gör mördegen genom att skära margarinet i kuber. Blanda margarin, salt och socker noga. Rör ner vattnet. Tillsätt vetemjöl och arbeta snabbt ihop till en blank deg. Arbeta inte degen för länge. Slå in degen i plastfolie och låt vila svalt i minst 1 timme.

Medan mördegen vilar gör du vaniljkrämen. Sjud grädde, potatismjöl, socker och vaniljpulver i en tjockbottnad kastrull, låt absolut inte koka. Rör om medan det sjuder för att det inte ska bildas klumpar.

När krämen har tjocknat, dra av den från värmen. Min vaniljkräm ser inte mkt ut för världen när den är brun och dassig men hav förtröstan, det är ju bara för att det är supernaturligt och jag har haft vaniljpulver (som ju är brunt) istället för halvfabrikatet vaniljsocker. Så vänj er vid att vanilj inte alls är vitt, förutom vaniljblomman men det är ju inte den vi bakar med, ty vanilj är brunt. Så här ser vaniljpulver ut:

Rör i salt och margarin. Låt svalna.

Kavla ut mördegen till cirka 2 mm tjocklek, gärna genom att ha plastfolie på degen så blir det lättare. Klä hjärtformarna med mördeg.

Lägg en klick vaniljkräm i varje hjärta.

Lägg på locket och tryck fast kanterna.

Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter (för mig blev det denna gång 14 min).

Stjälp ut hjärtarna ur sina formar och låt svalna. Pudra över florsocker och servera. Så skulle jag kunna säga, men eftersom jag inte har ägg i degen skulle jag nog rekommendera att servera ur formarna för gosse vad det vill spricka. Men det smakar faaantastiskt och den bruna vaniljkrämen är fantastisk!

Annonser

3 svar

  1. Vaniljkrämen låter ju huuuur god som helst!

  2. Bra att de blev goda. Mitt recept som jag angett tidigare är det som är bra(fast det hade ju ägg i sig).
    Jag gjorde om de en gång till och satte i mitt äppelmos från munkarna istället för vaniljkräm och serverade med vaniljglass. Hur gott som helst.

    Har använt brunt pulver tidiagre men har aldrig hittat i sån stor burk-var köper du den?

  3. Shara, den var fantastisk!

    Malin, jag ska också testa lite varianter. Lite brödigare deg ska jag testa ngn gång också.

    Jag har köpt på http://www.rawfoodshop.se/ 100 gr för 165 kr. Billigare än du kan hitta ngnstans tror jag. De små burkarna som säljs i vanliga matbutiker kostar typ 65 kr för 10 gr eller vad det är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s