Tryffelbakelser

Att välja bakelse till månadens uppdrag var inte ett dugg svårt. Jag har bakat dessa tryffelbakelser många, många gånger, framför allt till midsommar, och använt själva tryffeln i andra sammanhang också. De finns på sidan 133 i sjuttiotredje upplagan. De är så goda så goda så goda så go…

Till femton bakelser gör du en deg av:

3 dl vetemjöl

¾ dl maizena

¾ dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

150 gram smör

1 ½ msk ljus sirap

I receptet står att man ska använda bakelseformar, men i brist på sådana använder jag vanliga engångsaluminiumformar. Grejen med denna bakelse är att man kan använda formarna flera gånger om, eftersom kakan inte har formen kvar när den serveras. Nog om detta.

Blanda ihop alla torra ingredienser, klicka i smöret och sirapen och arbeta snabbt ihop till en deg. Enligt receptet ska detta ske på bakbord. Jag är lat och har litet kök, så jag använder matberedaren. Ta sedan en tredjedel av degen som du kavlar ut och trycker ut drygt 15 små runda kakor av. Lägg på plåt och grädda mitt i ugnen, i 200 grader, i ungefär 4 minuter – de ska inte få för mycket färg.

   

Under tiden trycker du ut resten av degen i formarna. Försök att göra kanten upptill ganska tjock och jämn. Mina kanter brukar alltid bli lite taggiga, men det gör inte mig något alls. Återigen lite lat, skulle jag tro… Grädda kakorna i nedre delen av ugnen, fortfarande 200 grader, i 8-10 minuter.

Vält ut dem ur formarna med en gång och låt dem bli kalla innan tryffeln kommer in i bilden. Mina kakor brukar (nästan) alltid bli bubbliga i botten, så ibland finns det inte plats för så mycket tryffel. Att nagga den innan gräddning skulle kanske hjälpa, men tryffeln är ganska mäktig, så jag har inte brytt mig om bubblorna.

   

Chokladtryffeln rör du ihop av:

1 dl vispgrädde

150 gram Marabou Mörk (brukar jag välja – 150 gram blockchoklad står det i receptet)

1 äggula

Till garnering behövs lite florsocker i en tesil.

Koka upp grädde och mjölk, bryt i chokladen och rör om medan den smälter. Ställ in i kylen eller kyl röran i vattenbad. När den har blivit kall ska du vispa in lite luft i röran innan du rör i äggulan. Nu är det klart för att fylla kakorna. Lägg den lilla runda kakan över tryffeln och pudra över florsocker precis innan servering.

  

Åh, va gott! Mina glada kollegor som fick ta del av bakelserna såg ganska belåtna ut, måste jag säga. Detta är mer av en kaka än en bakelse kanske, men den är mäktig som en bakelse. Och visst kan man servera den med en klick lättvispad grädde om man så behagar.

Och så ska jag avslöja en liten sak jag gör, som många nog anser vara heeeeelt förkastligt. Jag skriver och kladdar nämligen i mina bakböcker… Jag har så många bakböcker och använder de flesta ganska flitigt och ibland är det svårt att komma ihåg vilket recept som var bäst av en speciell kaka, så då skriver jag det i boken. Feel free att förfasas! :)

Annonser

13 svar

  1. Ser helt underbart goda ut. Blir sugen på att baka dem med.

  2. Vad bra du har beskrivit processen! Informativt och snyggt med många små bilder. (Jag kluddar också) Det är charmigt tycker jag. Speciellt om man får ärva någons annans små proffstips i en beggad bok.

    • Det är exakt därför jag kladdar! Min farmor bakade många smaskiga kakor när jag var liten, men gick bort långt innan mitt eget bakintresse hade vaknat på riktigt. Jag har hennes bakböcker, men har inte hittat mina favoriter. Jag önskar så att hon hade klottrat lite i kanten!
      (Och tack för berömmet! Va glad jag blir!)

  3. och de verkar väldigt goda! Lyxiga utan att vara för mycket.
    Ska definitivt prova. Snygga också.

  4. wow, ser sjukt goda ut – lite grann som stora Toffeefee (hur nu dom stavas)!

  5. Ser fina ut!Ja-precis Sara, undrar hur det skulle bli med en klick dulce de leche i innan tryffeln?
    Hur mysigt som helst med klottrad bok-det ska synas att den har varit använd!
    Mina är inte klottrade…men dock skrynkliga och fläckiga.

  6. Jag drägglar bort! De ser helt sjukt goda ut!

  7. Wow! Galet gott!

    Vad är bakelseformar som en egentligen ska använda?

    • Såna här små av ”plåt” du vet, antingen veckade eller släta. Såna som man gör mandelmusslor i, fast lite större, skulle jag tro.

  8. Smarrigt! Måste testa att baka de snarast känner jag! =)

  9. Oj, mäktigt! Dom måste jag prova.

  10. Ja! Prova prova! Tror inte att ni kommer att ångra er.

    Jag ska nog göra dem igen till midsommar (som vanligt), men jag funderar på att testa med en annan choklad. I receptet anges ju inte om det ska vara ljus eller mörk blockchoklad, men jag har som sagt aldrig gjort dem med annat än marabous mörka. Hör av er om resultatet om ni testar med nån annan chokladsort/-styrka.

  11. Oj så goda dem såg ut att vara.. är nästan så jag vill fara på affärn och köpa hem lite ingredienser redan nu ikväll.. =) Själv tycker jag att en kokbok inte är en kokbok förrän den är full av klotter, små lappar och sidorna är fläckiga och buckliga. Är såna kokböcker som jag letar efter när jag far på loppisar och second hand. Då vet man att recepten i den är värda att lagas.. =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s