Jubileumstårta

Här kommer en kanske mer ”höstig” än somrig tårta – men dagar som denna (mulet och lite kallt) så passar den super! Receptet är från sextionde upplagan och var snabb att göra. Det enda som tar tid är att vänta på att chokladen till garneringen ska stelna till, men tänker man ett steg längre än fröken Sara, så sätter man chokladen i kylskåpet direkt, så det går snabbare…

Väl väl, receptet läses så här;

Botten:

3 ägg

1,5 dl socker

3/4 dl kakao

1 tsk vaniljsocker

1 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

100 gr smält smör

Fyllning:

2 blad gelatin

1,5 dl kaffegrädde

150 gr blockchoklad (men för jessunamn, ta med lite procent i, minst 56%!)

2 äggulor

2-3 msk punsch

3 dl vispgrädde

Garnering:

100 gr blockchoklad (läses ”70% choklad” tack)

2 tsk olja

florsocker

Smörj ett bakplåtspapper och mjöla det lätt, lägg det i en långpanna med ca-måtten 30×20 cm.

Botten: Vispa ägg och socker poröst, och blanda sedan ner mjölblandningen. Rör sist i smöret. Häll smeten i långpannan, grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min i 175°C (provstickan ska vara torr).

Det lite konstiga momentet: Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper (varför fattar jag inte – ska det vara lättare för kakan att släppa från pappret sen? För sockret i sig syns ju inte sen, som det annars gör i tex rulltårta) och vänd sedan tillbaka den så att översidan kommer upp medan kakan kallnar. Jag vände inte tillbaka den i formen utan lät den kallna på en bricka som jag beklätt med bakplåtspapper – osockrat..

Fyllningen: Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 min. Hacka chokladen. Koka upp kaffegrädden och lägg sedan ner chokladen och rör tills den har smält. Låt det svalna lite.

Tillsätt äggulorna och låt det sjuda under omröring (vet ej hur länge, jag lät det vara några minuter..). Blanda ner gelatinbladen. Sätt kastrullen i kallt vatten att svalna.

Smaksätt den med punschen. Nu hade jag varken punsch eller fick tag i nån form av essens till det, så jag körde på pepparmintessens. Går säkert bra utan smaksättning. Eller varför inte med apelsin? Eller citron? Eller …ja, osv.

Vispa grädden och vänd ner den i chokladkrämen. Jag vispade nog den för lös, så jag tror på att ha en fastare grädde (utan att vispa den till smör).

Ihopläggningen: Dela kakan mitt itu och jämna till den – kvadratisk eller rektangulär, du får nästan välja själv. Lägg drygt hälften av fyllningen mellan bottnarna och resten ovanpå. Ställ in i kylskåpet medan du fixar garneringen. För mig blev det rätt mycket fyllning kvar som jag bara inte kunde maxa på.

Garneringen: Smält chokladen och oljan, häll upp på ett bakplåtspapper, låt kallna utan att bli hård, hyvla flagor som rullas ihop, lägg på tårtan avsluta med att sikta florsocker.

Färdig! God? O ja.

6 svar

  1. Ser helt underbart god ut. Ser kanske svårare ut än den är. Kram

  2. Superfin! Undra om den går att baka med något annat än gelatin?

  3. Rasande fin! :-D Och vilket sött kök.

  4. Vilken snygg! Och ser väldigt smarrig ut också!

  5. Fia – absolut!
    Shara – jag vill minnas att jag sett ett substitut till gelatin när jag sökt ingredienser på hyllan, så det tror jag absolut.
    Malin – tack! köket är hos mamma och pappa :)
    Elin – verkligen smarrig, enkel och snygg!

  6. […] Det här var alltså plan A för förra månadens tema – riktigt chokladig och god! Tur då att det är valfritt denna månad så jag kunde göra den, igen! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s