Oscar II:s tårta

Ingredienser:
Bottnar:
1 1/2 dl (100 gram) sötmandel
1 1/2 dl socker
4 äggvitor

Nougat:
3/4 dl socker
20 hackade sötmandlar

Äggkräm:
4 äggulor
2 dl vispgrädde
1 dl socker
50 gram smör
(ev kokande vatten)

När jag började kika igenom de olika tårtorna föll jag ganska snabbt för Oscar II:s tårta. Den verkade både smarrig och rolig att göra, med lite olika moment! Och jag hade rätt! Jag följde receptet från den åttioåttonde utgåvan.

Jag började med att sätta ugnen på 200 grader och kokade sötmandlarna. Sedan markerade jag ut cirklarna till bottnarna på två bakplåtspapper och la dem därmed inte på samma plåt, som det står i receptet. Detta för att jag tyckte det var enklare att arbeta på två plåtar istället för att tränga ihop bottnarna på en. Jag använde mig av den avtagbara kanten till en kakform då jag skapade cirklarna. Detta kan jag rekommendera, då det underlättade för att få de jämna och snygga! Efter det smörade jag cirklarna och mjölade sedan in dem. Jag skakade även av bakplåtspapprena lite lätt, så att det inte skulle bli för mycket mjöl.

Jag skalade sedan mandeln som jag malde och blandade med sockret. Efter det tillsatte jag de hårt vispade äggvitorna och bredde sedan ut smeten i mina skapade cirklar. Då jag hade två plåtar bytte jag plats på dessa i ugnen efter halva tiden, så att de skulle bli ungefär lika gräddade. Tiden i ugnen är cirka 15 minuter. Risken finns ju annars att den översta plåtens botten blir mer gräddad och i värsta fall bränd. I receptet står det att man ska lossa bottnarna från pappret när de är klara, för att sedan svalna. Jag lät mina bottnar ligga kvar och det gick minst lika bra. Kände att det fanns en risk att de skulle gå sönder om jag skulle börja försöka flytta dem, innan de stelnat till.

Efter detta kom jag till det roligaste momentet i bakningen; nougaten! Jag hackade mandeln och blandade denna med sockret i en stekpanna. Till en början hände det ingenting på ett tag, vilket förbryllade mig lite. Men se upp, för det går fort när sockret väl börjar att smälta! När allt blandats väl hällde jag detta på en smörjd plåt.

Nu började jag med själva äggkrämen. Jag blandade alla ingredienser i en kastrull som jag sedan värmde under omrörning. Jag lyckades slippa att krämen delade på sig, men annars kan man ha i en liten skvätt kokande vatten. Jag tyckte inte att min kräm blev så fast som jag ville, men efter att jag ställt den i kylen ett slag för att svalna fick den rätt konsistens. Medan krämen kallnade krossade jag min nu kalla nougat i en mortel. Efter ett tag hade även krämen kallnat och jag kunde blanda i den krossade nougaten. Jag bredde sedan ut krämen mellan och på bottnarna. Jag upplevde att det var lite snålt med krämen, så till nästa gång skulle jag eventuellt göra lite extra.

Jag skulle även börja med krämen om jag gjorde tårtan igen, så att den hinner svalna ordentligt och få rätt konsistens. Nu blev det lite av dötid för mig medan krämen skulle kallna och allt annat i stort sett var klart. Bottnarna och nougaten ska ju även svalna, men fick en känsla av att dessa svalnade fortare än krämen.

Men Oscar II:s tårta levererade med besked och fick till och med omdömet ”Topp tre någonsin” av en av mina mumsande gäster. En mycket bra tårta till de flesta festligheter!

Annons

2 svar

  1. Åh, va bra att du har bakat den! Jag har allt glott igenom det där receptet många gånger, men inte varit tillräckligt sugen, uppenbarligen. Eller kanske lite osäker på om den verkligen är så god som den verkar. Men nu så! Nu finns ingen tvekan eller osäkerhet kvar!

    Ska nog se till att bjuda på den på något av kalasen som ska anordnas här hemma framöver. :) Tack!

  2. Låter supersmarrig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: