Toscakaka

Jag känner mig lite tråkig denna månad, som avstår  fantastiska kalastårtor och budapestlängder och jubileumstårtor och zuleikatårtor till förmån för en vanlig sketen toscakaka. Men, men, det var det som passade bäst att baka just nu.

Toscakaka är enkelt att åstadkomma. I princip en vanlig sockerkaka och så en kokt glasyr på toppen. Ibland känns det som att man (eller ja, JAG) vill vara så avancerad som möjligt i bakningen och duka fram det ena tjusigare än det andra. Då glömmer man (eller ja, JAG) lätt bort hur gott det kan vara med en vanlig sketen toscakaka.

Så här gör man (enligt s. 153 i sjuttiotredje upplagan):

Själva kakan

100 gram smör

2 ägg

1,5 dl socker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

0,5 dl mjölk

Glasyren

100 gram smör

1 dl socker

2 msk vetemjöl

2 msk mjölk

2 påsar mandelspån à 35 gram (jag använde två påsar à 50 gram, men det gjorde inget alls. :) )

Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Smält smöret och låt det svalna under tiden som du pösvispar ägg och socker. Rör i de övriga ingredienserna i äggsockerpöset. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, i 20-25 minuter. Blanda under tiden ihop alla glasyringredienser i en kastrull. Sjud på svag värme (under omrörning) tills glasyren har blandat sig och tjocknat. Bred ut på kakan. Stoppa in i mitten av ugnen och grädda tills glasyren fått fin färg, cirka 15 minuter.

I min ugn tog det betydligt längre än femton minuter för glasyren att få färg – snarare 22-23 minuter skulle jag tro. Det påverkade förstås slutresultatet. Toscasmeten var fantastiskt god, men själva kakan blev torr. En tämligen trist tosca, faktiskt. Men en vaaaansinnigt snygg sådan. :)  Lite kortare ugnstid första omgången och kanske lite högre värme andra omgången, så tror jag nog att smaken kan matcha utseendet.

  

Ett svar

  1. Den var verkligen snygg!!!
    Jag hade samma problem sist jag bakade kokostoscakladdkaka; den blev inte alls kladdig. Det är en fin balans mellan att inte bre på glasyren för tidigt (när kakan är för mjuk och glasyren bara åker ner i kakan – been there) och att vänta för länge så sockerkakan blir för torr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: