Prinsesstårta

Jag har bakat dem mest underskattade tårtan enligt min tycke, Prinsesstårtan. Vem kan motstå en tårta som från början hette ”gröntårta”? Men eftersom jag valde att lägga till hallonsylt heter tårtan egentligen Operatårta.

Jag har modifierat receptet något. Gjorde egen vaniljkräm då jag inte gillar smaken utav marsánkräm och valde bort gelatinet framför ett vegetariskt alternativ Vegegel. La även till hallonsylt som jag gjorde utav frysta hallon som jag kokade upp med lite syltsocker.

Recept från den nittiotredje utgåvan.

Bottnar

Mycket lätta tårtbottnar att baka och fantastiskt goda, kommer aldrig mer att köpa färdiga tårtbottnar!

4 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de båda mjölsorterna och bakpulvret. Vänd ner detta i smeten och blanda om. Smörj och bröa en springform ca. 26 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen utav ugnen ca. 40 min. Den blir något mörk under gräddning, men inget att oroa sig för!

Fyllning

2 1/2 dl grädde

2 vaniljstänger

4 äggulor

4 msk socker

2 dl vispadgrädde

4 påsar Dr. Oetker Vegegel

Häll grädden i en kastrull, skär och skåra vaniljstänger och lägg dem i grädden. Låt småkoka under omrörning i 10 min, viktigt att man rör om hela tiden då grädden lätt bränns! Ta upp vaniljstången, dra kastrullen från värmen. Tillsätt äggulorna en i taget samtidigt som du vispar. Rör ner socker. Ställ tillbaka kastullen på plattan och värm krämen tills du ser den första bubblan.  Värm 4 dl vatten i en annan kastrull, vispa ner Vegegelen. När den den har löst upp sig häll genast över den i vaniljkrämen. Rör om, tills krämen svalnat. Vegegelen kan bli något klumpig så den måste vispas ner med rask hand. Vispa sedan 2 dl grädde och rör ner i vaniljkrämen.

Garnering

300 g marsipan

4 dl vispgrädde

Florsocker

och självklart en rosa marsipanros – jag gjorde en ros med hjälp utav avsnittet i boken

Jag skar bottnarna i 3 delar, använd helst en kniv med långt blad så det är lättare att dela bottnarna. Lägg hallonsylten på den understa botten. Lägg en tårtbotten över, i detta lager ska vaniljkrämen bres på. Den 3:dje och sista botten läggs överst. Runt om valde jag att bre vispad grädde, låt gärna grädden bli något högre på mitten utav tårtan så den får fin höjd.

Nu till marsipan locket, enligt grundreceptet ska man färga marsipanen själv. Men dessvärre var den ofärgade marsipanen slut i affären, så jag köpte grönfärgad marsipan. Jag kavlade marsipanen mellan två lager plastfil till en fin rund form. Jag missbedömde dock något hur stor tårtan var och marsipanlocket blev något för litet. Så kavla ut den rejält. Lägg den över tårtan och vik till kanterna runt om tårtan. Det var svårt att få kanterna fina och grädden ville gärna rinna ut under marsipanen när man tryckte till. Pudra florsocker över med hjälp utav en sil. Dekorera med rosen i mitten. Hugg in och njut!

6 svar

  1. Den var helt galet god (jag hade turen som fick smaka)!

  2. Gott med hallonsylt! Jag brukar tycka att prinsesstårtor har en tendens att kännas väldigt gräddiga och det har säkert med avsaknaden av sylt att göra. Och sen beror det väl förstås på hur mycket grädde man smetar på under marsipanen… Ett sätt att få till den rundade formen utan att använda så mycket grädde är att fasa av kanten på själva tårtbottnen en aning.

    Vad vacker din tårta är!

  3. Jätte fin och kul att se att man kan använda annat än gelatin, brukar annars känna avsmak för allt som innehåller gelatin och helt undvika det istället. Köper man vegegel i vanlig butik?
    Håller även med om att egen vaniljkräm gör susen!!

  4. Emma-Jepp, Vegegel kan man köpa i ”vanlig” butik. Finns bland bakprodukterna. Den funkar bra, men kan bli något gryning när den blandas så man måste jobba hårt med vispen :) Egengjord vaniljkräm är mumma!

  5. Riktigt fin!

  6. Riktigt fin! Och du har helt rätt, prinsesstårta är en underskattad tårta. Andreas gör en (fast med köpta bottnar) varje gång någon i familjen fyller år. De är toppen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s