Fransk Chokladtårta

Så dags att bekänna färg och dra tummen ur arslet, har varit mitt i en flytt och äntligen har vi kommit i ordning i köket så att man kan baka igen!

Kände att jag inte hoppade över temat tårta men har nog hittat en ny favvo som fyllde mina krav; massa choklad, lätt att göra och funkar även att frysa in! Vet att den redan är gjord men… föll för den som sagt och slog därför till.

Denna chokladdröm kommer ifrån 93:e upplagan men var densamma även i 60:e som jag jämförde med, enda skillnaden är att det är fräsigare bilder i den nyare versionen.. ;) Så till kakan!

Kakan:

175 g smör

175 g mörk blockchoklad

2 dl socker

3 äggulor

1 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk kaffepulver

3 äggvitor

Man smälte smöret och lät sedan chokladen smält ner i det varma smöret. I med äggulor och socker och vispa på ordentligt. Mjöl och kaffepulver blandas ihop och sedan ner i smeten. Jag förberedde med att vispa äggvitor hårt och detta vändes sedan ner i smeten. Försök behålla det så fluffigt som ni bara kan. Kände mig galet mycket som Leila bakar när jag gjorde denna tårta så jag stod småfnissande och mumlade ”min lilla bunke och min lilla slev” för mig själv. Löjlig… vem…jag!?!

Häll sedan i en smord och brödad form, gärna med avtagbara kanter (lättare att skära när den sen är klar) och grädda sedan direkt längst ner i ugnen på 200 grader i 25-30 min. Kände själv att 20-25 räckte gott för mig då vi har ny och väldigt varm ugn och man vill behålla kletigheten i kakan. Tänk kombo av kladdkaka och chokladmuffins så blir det bra konsistens. Lossa sen kanten på formen och låt kakan svalna helt.

Glasyr

1 dl vispgrädde

150 g mörk blockchoklad

25 g smör

Koka upp grädden och bryt sedan ned chokladen i så att den får smälta ihop med grädden och smöret. Rör om till fin chokladsås. Låt den svalna till härligt trögflytande innan du sedan häller den över kakan och breder ut över kanterna. Passar bäst att ätas helt kall och gärna med lite vispad grädde och färska bär till.

Kalasade så mycket vi orkade på denna maffiga chokladhärlighet och när vi fått nog frös jag ner det som blev över. Funkade dunder att sedan plocka upp några dagar senare och äta lite lätt tinad.

Kan varmt rekommendera denna kaka/tårta då den var lätt och god och framförallt så fyllde den verkligen en gravids chokladcravings!

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s