Sen födelsedagstårta.

Jag valde att baka gräddtårta till min födelsedag, men har inte hunnit blogga om den förrän nu. Detta recept är från den nittiofjärde utgåvan.

Gräddtårta 12 bitar, fast 9. Ugn 175 grader

4 ägg

2 dl socker

1 dl vetemjöl

3/4 dl potatismjöl

1  1/2 tsk bakpulver

Fyllningen består av grädde och sedan valde jag att blanda i en näve hallonkvarg som finns att köpa nuförtiden. En helt ny smak och den var riktigt god.

Jag vispade ägg och socker, hällde sedan i allt torrt och rörde om, nästan oroväckande enkelt, kan ju inte bli rätt, tänkte jag. Grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter, eller 40 som det står i boken, men jag blev orolig över ytfärgen så jag avbröt, kanske där jag gjorde en lite förhastad slutsats.

Jag tyckte att min kaka blev väldigt platt, eller så gjorde jag fel någonstans, men kompenserade med att sätta fler jordgubbar i mitten av kakan och det var ingen som klagade eller märkte att den inte blev så lyckad utseendemässigt.

Men jag smorde en form på kanterna och efter tidigare misstag lärt mig att fästa bakpapper i botten av formen sen smörja, ifall det skulle bli problematiskt att få loss senare. Vill inte sitta med ett tårtpussel på trettioårsdagen. Även om man hade kunnat rädda situationen med ett häftigt tema så vill jag helst låta bli.

Jag tänkte även att grädden räddar den platta looken så jag hade, som tur var, köpt dessa fiffiga påsar man kan hitta på konsum, till exempel. Engångsspritspåsar! Skitbra idé!

Om man inte vispar grädden för lös det vill säga. För då rinner allt samman iallafall och volymen blir icke existerande.

Men den blev inte så pjokig. Sen räddade fyllningen allt, måste jag säga.

Grattis till mig.

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: