Spröd chokladtårta

Eftersom jag är världssämst har jag inte hunnit baka i juni på grund av jobb, privata skäl och nog med ursäkter. Här, tre dagar sent kommer mitt bidrag: tårtan! Jag har försökt leta tårtor som är äggfria från start och jag tror banne mig att jag bara har hittat en och då måste jag såklart testa den tårtan. Vad är inte bättre än att göra detta när mor och far är på besök?

Jag har bytt ut blockchoklad mot 70% choklad och jag har alltid, alltid, alltid ekologiska ingredienser. Fyllningen var med tre äggulor och det använder ju inte jag så jag har gjort en egen variant utan ägg. Jag har även ändrat ordningen på arbetsmomenten eftersom jag tycker de gör saker lite bakvänt.

Trots finbesök, finchoklad och ekologiskt måste jag säga att det här är en skittårta. Den är torr och geggig på samma gång. Den smakar dammigt och inget alls. Slöseri på resurser säger jag. Bjud inte ngn du tycker om på denna. Det är godare med Mariekex. Det är som den sämsta varianten av billigt köpefika som en bara vill slänga. Mor säger En ostmacka är ju hundra gånger godare, ja, det mesta är ju godare. Nä, hua, nu måste jag gå och dricka något innan jag kräks.

Det som däremot var en hit var fyllningen som jag kommer att göra om. Den passar nog att ha i en vanlig sockerkaksbotten tillsammans med hallon t.ex. Eller att ha som chokladpudding för veganer. Himla smarrig!

Spröd chokladtårta (8-10 bitar) (upplaga 60, s. 164)
200°C

Bottnar
50 gr mörk choklad
200 gr margarin
0,75 dl socker
5 dl vetemjöl

Fyllning
2 dl sojamjölk
1 dl sojagrädde
3,5 msk socker
3 msk maisena
75 gr mörk choklad (behöver du vaniljkräm i ngt annat recept byter du ut chokladen mot 1 tsk vaniljpulver)

Garnering
1 dl socker
0,5 dl vatten
0,5 msk margarin
75 gr mörk choklad
40 skållade mandlar

Gör bottnarna genom att först smälta chokladen. Medan den smälter vispas margarin och socker ihop.

Häll ner den smälta chokladen i sockermargarinet och rör om. Blanda sedan i nästan allt mjöl men spara lite lite att pudra bakplåtspapret med. Jag fick knåda ihop allt för att den skulle hålla ihop. Sedan tjoff in i plastfolie och låt vila i kylen tills degen blir fast.

Under tiden ritade jag upp fyra cirklar med 20 cm diameter på bakplåtspapper. Smörj dina fina tårtcirklar med margarin och mjöla lite.

Nu är nog degen fast och härlig. Dela den i fyra lika stora delar. Kavla ut varje del direkt i cirkeln eller på mjölat bakbord om du känner att du är en modig dam/herre som vågar riskera att den utkavlade botten spricker när du transporterar den till ditt bakplåtspapper. Ett tips är att kavla ut under plastfolie.

Fila kanterna på bottnarna så de är runda och goa.

Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

Så är det det här med krämen som vi ska fylla tårtan med. Smartast är en om en börjar med detta direkt du tjoffat in degen i kylen så att din kräm hinner svalna så småningom. Vispa kall sojamjölk, socker och maisena i en kastrull. Låt sjuda under omrörning. Tillsätt chokladen och låt den smälta med sockermjölken. Tillsätt sedan sojagrädden och låt hela härligheten svalna. Rör om lite då och då så bildas det inte ngt tramsigt skinn eller så.

Nu är det dags för tårtbygge. En botten, en klutt kräm, en botten, en klutt kräm, en botten, en klutt kräm, en botten och the botten is nådd!

Dags för glasyren som jag misslyckades med men så här ska det gå till är tanken:

Blanda socker, vatten, margarin och choklad i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Nu ska det göras en härlig grej, kultestet! Testa då och då en liten droppe i ett kallt vattenglas och när det går att forma till en liten kula, ja då är vi i hamn. För vanligt folk kanske. Men när min klarade kulprovet så stelnade den till en chokladkaka. Fail som fan på den. Eftersom jag har ont om tid och inte hinner göra om glasyren får jag lämna den där hän denna gång och så gjorde jag en florsockerglasyr istället.

Tanken är sedan i alla fall att låt glasyren svalna något, häll sedan över tårtan och bred ut på ovansidan och sidorna så det blir en läckerbit. Istället fick jag denna bajskaka:

Garnera tårtan med mandlarna, eller som jag gjorde med mandelflarn.

P.S. Den här tårtan fick pris 1984! Vilka värdelösa människor som ger denna pris, om det inte var för äckligaste tårtan skådad.

5 svar

  1. Haha! Vilket roligt inlägg! Tråkigt att tårtan blev till bajs – men mycket underhållande läsning och fina bilder. Lite skoj att så många tårtor blev till pannkaka. Ninförtår hur jag menar. Mitt bidrag – Oscar den Andres var, iallafall i min tappning, möjligen äckligare än din. 2 gäster lämnade sina bitar, jag spydde och ingen orkade ens titta på den efteråt vilket resulterade i att den stod framme hela natten och vaknade som en smält äckelpöl socker. Ungefär.

  2. Tack!

    Vi kan väl säga så här att tårtor är inte Sju sorters kakors starkaste sida. Och fördelen är att jag fick ett fantastiskt recept på chokladfyllning till tårta! Den var riktigt god. Pappa som är lite skeptisk märkte inte ens att det var sojagrejer i den, det måste vara ett gott betyg! Fördel två är att det är en äcklig tårta mindre att äta!

  3. […] enkla men lämnar inga bestående intryck. Även dessa är prisbelönta, liksom äckeltårtan jag gjorde förra […]

  4. […] enkla men lämnar inga bestående intryck. Även dessa är prisbelönta, liksom äckeltårtan jag gjorde förra […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s