Kringlor

Istället för att vara sist ut tänkte jag passa på att vara först ut med att baka den här gången. I juli är det vetebröd vi ska baka och ingen är väl gladare än jag för det. Vetebröd är jag ngt av en sucker för så det passar mig utmärkt. Det enda jobbiga med juli och bakning är ju att det är så fruktansvärt varmt att det är jobbigt att baka med ugnen som en radiator.

Any how, på jobbet har det efterfrågats sockerkringlor med kardemummasmak. Det är inget som finns i Sju sorters kakor men det finns kringlor och kringlor kan jag ju pensla med margarin och smacka på lite socker på så passar det kollegorna. Så här kommer kringlor med lite kardemumma, 2 tsk var dock för lite så 3-4 är nog lagom, penslade med margarin och doppade i socker.

Goda, enkla men lämnar inga bestående intryck utan att penslas med margarin och sockerströssel. Men med margarin och socker är de fantastiskt goda! Fluffiga och smarriga! Även dessa är prisbelönta, liksom äckeltårtan jag gjorde förra gången.

Kringlor (16 st) (upplaga 93, s. 20 men de finns i alla sen typ 60-talet tror jag)
275°C

50 gr jäst
1 dl strösocker
100 gr margarin
3 dl sojamjölk
8,5 dl vetemjöl
3-4 tsk kardemumma

margarin
strösocker

Smält jästen i sockret i en bunke samtidigt som du smälter margarinet i en gryta. Häll ner mjölken i margarinet och rör om tills det är cirka 37°C. (Lite jästskola: temperaturen på vattnet spelar inte så stor roll egentligen. Om det är kallare vatten tar det längre tid för jästsvamparna att växa till sig så många som det behövs och är det varmare går det mkt snabbare. Jämför t.ex. med surdegsbakning där du inte har jäst utan har surdegen istället. Där tar det mkt längre tid och du får låta den jäsa under en natt t.ex. för att få rätt mängd jästsvampar. Låter en det ta tid utvecklas istället smakerna så det kan ge bättre bröd om smaken är det viktiga.)

Se till att jästen är smält i sockret. Blanda sedan ner degvätskan i din bunke. Rör om så det blandas.

Häll ner hälften av mjölet i bunken och rör om snabbt så att det blir en slät smet.

Blanda kardemumman med mjölet som är kvar och knåda sedan in resten av mjölet. Degen ska bli slät och jämn. Sedan står det så härligt i receptet att om degen inte släpper bunken kan en låta den vila lite. Tro mig, jag lät den vila men det är en kladdig deg, den kommer inte släppa bunken för att den vilar. Men det är säkert bra att låta den vila lite. Den bör vara ganska lös och kännas ”levande” och varm. står att läsa i boken. Jaha, en vacker omskrivning för kladdig som fan.

Upp med degen på bakbordet och dela den i 16 delar. Jag rekommenderar att ha mjölat det också för annars får du inte upp degen. Nu ska delarna forms till kringlor. Det är lättare sagt än gjort med en kalddig deg. Det ska ju bli korvar som snos ihop. Jag kan inte rekommendera att rulla mellan händerna som jag gör när jag gör lussekatter t.ex. Då går degen av för den är så lös och tung. Så rulla mot bordet är nog det enda. Mina blev stört fula och liknar inte de fina i boken. Så jag tror på att göra tunna korvar med tydliga stora hål om det ens ska finnas en tendens till hål när de är gräddade.

Jag tror även att jag överjäste min så de säckade ihop och blev fula. Jag tänkte inte på min lilla jästskola som jag ju faktiskt kan, det är ju väldigt varmt i lgh nu vilket innebär att jästiden minskar. Receptet säger att en ska langa upp kringlorna på plåten (som jag såklart hade bakplåtspapper på) och låta jäsa övertäckt i 30 min. Men jag borde nog bara låtit dem jäsa 20 med tanke på att rumstemperaturen är cirka 5-8°C varmare än normalt.

De ska vispas med ägg men ägg är inte ngt som används i mitt hushåll så jag tänkte testa göra dem lite glansiga med sockervatten (lika delar vatten som socker) men då blev resultatet så fula som de här blev, röda hundprickiga. Den i förgrunden som är väldigt mörk är den enda jag inte sockervattnade, den blev jämn men mörk.

Grädda i mitten av ugnen 5 min.

Om du som jag vill ha sockerkringlor så smälter du margarin och penslar bullarna vid servering. Strö sedan socker ovanpå. Sedan är det dags att se vem som kan äta flest utan att slicka sig om läpparna. (Och var ärlig, om du kollar på den första bilden, vad skulle du välja? Prickighundkringla eller sockerkringla?)

3 svar

  1. Jag vill meddela att alla på jobbet älskade kringlorna med socker och många ville ha recept. Min bror har bara sett på bild men beställt dem när han kommer och hälsar på i höst. Superenkla och supergoda!

    • härliga! tycker prickighundkringla var gulligt.

      • Du är för rar!

        Men däremot så var det inte så gott med sockerpenslingen, det blir lite för kladdigt. Godare med rena tycker jag nog. Men bäst var att pensla med margarin och strö över socker. Det är ju så galet gott. Mmm… och de var så himla snabba att göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: