Vaniljbullar

Vetebröd har för mig varit lika med kanelbullar och smörbullar, så jag blev riktigt glad när månadens tema blev vetebröd och jag fick välja mellan en massa recept jag aldrig bakat efter tidigare! Jag föll för vaniljbullar och de blev helt galet goda!

Från början hade jag tänkt göra egen vaniljkräm att fylla dem med, men det fanns ingen vaniljstång i butiken så jag använde marsánkräm, vilket i sin tur har inneburit att jag följ receptet i den 93:e utgåvan till punkt och pricka! Eller nu ljög jag; det fanns ingen gräddmjölk i butiken heller så jag använde hälften vispgrädde hälften mellanmjölk istället. Plus att jag använde fyra dl kräm och inte tre.

Dessa gobitar var både roliga att baka; inte allt för krångliga och lagomt många moment. Jag kommer garanterat baka dem igen, fast då testa göra min egen vaniljkräm.

Som ni ser på bilden väntade ivriga små händer på att få smaka. Sonens omdöme var att det som var doppat i socker var gott, men kletet kunde man skippa.

Vaniljbullar
20 st

Deg:
2 dl gräddmjölk (eller 1 dl KRAV-grädde och 1 dl KRAV-mjölk)
25 g jäst för söta degar
75 g KRAV-smör
3 msk strösocker
1 KRAV-ägg
ca 8 dl KRAV-vetemjöl

Fyllning:
4 dl marsánkräm

Pensling och garnering:
smält KRAV-smör
strösocker

Ljumma (här lär man sig nya ord!) vätskan till 37 grader. Ta lite åt sidan och blanda ut med jästen. Rör smör och socker smidigt i degbunken. Tillsätt ägget, den lösta jästen och resten av degspadet. Arbeta i mjöl till en smidig deg, Låt jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek (tog ca 40 min för mig).

Förbered under tiden fyllningen. I mitt fall innebar det att jag blandade ut två påsar marsánpulver med fyra dl mjölk och ställde i kylen.

Kavla ut degen till en stor fyrkant och ta ut runda kakor med hjälp av mått. I receptet ska det vara ca 9 cm i diameter men mitt största mått var 6 cm, så jag löste detta genom att kavla degen lite tjockare, ta ut mått och sedan kavla rundlarna något. Tur att man gått natur på gymnasiet!

Lägg på en klick fyllning och nyp ihop bullarna till små knyten. Lägg dem med skarvarna nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa väl, jag jäste dem ca 45 minuter.

Grädda mitt i ugnen i 225-250 grader, för mig tog det 8 minuter.

När bullarna svalnat penslar man dem med smält smör och vänder dem i strösocker.

/Shara

4 svar

  1. Aha, det är så man gör. Jag trodde det var så att man skulle lägga ihop två plattor och sen bara få dem snygga på ngt sätt. Så jag vågade inte testa dem för jag insåg att de skulle bli stört fula. Men jag ska testa med min ekologiska apelsinmarmelad tror jag allt.

    Det blev superfina!

  2. Förresten tror jag att gräddmjölk är just 50/50. Jag har aldrig hört talas om att det är ngt en kan köpa utan det är ngt som en blandar själv. Så du gjorde nog precis som det var tänkt.

  3. Woho för mig i så fall!

  4. hollo vad gott. och vad fin bild!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: