Äppelbullar

Eftersom jag gillar att baka vetebröd hade jag svårigheter att bestämma mig. Men det blev äppelbullar, eller snarare äppel- och vaniljbullar jag gjorde båda fyllningarna.

Jag tyckte bullarna blev goda men som inbiten vetebullefantast saknade jag kardemumma smaken i degen. Så det kommer jag att lägga till i degen nästa gång. Jag har utgått från recept i den 93:dje utgåvan. Dessvärre fanns det ej gräddmjölk i affären så jag använde mig utav kaffegrädde.

Grunddeg

2 dl kaffegrädde

25 g jäst (jäst för söta degar)

75 g smör

3 msk socker

1 ägg

8 dl vetemjöl

Värm mjölken till 37 grader. Lös upp jästen i den. Rör matfett och socker smidigt, tillsätt ägg, den lösta jästen. Arbeta i mjölet till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk till nästan dubbel storlek.

Äppelfyllning

2 dl fast äppelmos

1 tsk kanel (älskar kanel så tog lite mer än 1 tsk)

Vaniljfyllningen använde jag mig utav vanlig marsánkräm. Borde dock gjort mer än 3 dl som receptet beskriver. Tyckte bullarna kunde haft mer fyllning.

Kavlade ut degen till en stor fyrkantig kaka. Jag tog ut små runda kakor med en skål som hade en diameter på ca. 10 cm. Lägg en klick fyllning i mitten på kakan och ny ihop bullen till ett litet knyte. Lägg dem på plåt med skarven neråt. Låt bullarna jäsa väl.

Till äppelbullarna penslade jag de jästa bullarna med ett uppvispat ägg och strödde pärlsocker innan gräddning. För vaniljbullarna gräddades dem och sedan penslade jag dem med smält smör och doppade i strösocker. I receptet ska man grädda bullarna i 10 min, i min ugn var det alldeles för länge. Räckte gott med 6-7 min

Som jag tidigare tjatat om så gillar jag vetedegar, men denna gång var det en pärs. Jag hade glömt en gjutjärnspanna i ugnen plötsligt känner jag en mystisk lukt ifrån ugnen. Upptäcker till min fasa att i ugnen ryker det från denna rejäla panna. Snabbt plockar jag ut den ställer den på diskbänken för att svalna. Ska nu kavla ut degen och tycker då att gjutjärnspannan står i vägen, min för tillfället tröga hjärna glömmer bort att pannan är skållhet och jag tar tag i handtaget för att flytta pannan. Bränner mig totalt i handen. Så dessa bullar är bakade med min inte lika välsmorda vänsterhand. Men dessa bullar är nog ända värda att offra sin högra hand för. Trots svordomar och en ilande smärta känner jag min ändå nöjd med slutresultatet.

Den sista delen i detta recept kan ni hoppa över. Ett tips; använd inte ugnen som förvaringsplats!

3 svar

  1. Åh, usch! Så där har jag också gjort – det gör ju så himla ont! Men inte syns det att bullarna är enhandsbakade inte. Ser görgoa ut!

  2. Ajaj, stackare! Tur att bullarna blev fina i alla fall, annars hade det ju varit en skandal! :D

  3. ha ha, håller med Shara! ;D
    shit alltså, stackars dig. riktig bakaranda har du iaf!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: