Kokosgifflar

Dom här var svinroliga att baka! Enkla och trevliga. När jag gjorde fyllningen så tänkte jag ”oj vad lite fyllning” (och då hade jag ändå i lite mer smör än receptet, dock rätt mängd på det övriga), men tänkte sen att det blir säkert bra i slutändan – recpetet är ju så. Men jag kan redan nu säga – gör dubbel sats, minst! Jättegod fyllning med kokos, apelsin och kanel, men ack så lite.

Det blir ju bara en liten klutt i varje monstergiffel som kom ut. För en gångs skull så fick jag ut exakt mängd som receptet säger, vilket inte är så svårt eftersom man ska dela degen 3×8.. Men med så lite fyllning som receptet är nu så blir det mycket vetedeg att trycka i. Den i sig var ju bara rätt och slätt en vetedeg. Inge kardemumma eller krydda i.

Vet inte varför jag tyckte dom var så roliga att göra. Kanske för att det är annat än kanelbulleformen. Förmodligen det. Jag bakade från åttiosjunde utgåvan, åter igen. Nästa gång ska jag göra från nån äldre utgåva istället. Det blir 24 stycken gifflar, ugnstempen är 250 °C i vanlig ugn, ca 6 minuter.

Vetedeg

50 g jäst

150 g smör

3 dl mjölk

3/4 dl socker

1/2 tsk salt

1 ägg

ca 1,1 liter vetemjöl

Fyllning

(kom ihåg att iaf dubbla det)

50 g mjukt smör

1/2 dl riven kokos

1 msk socker

1 tsk malen kanel

rivet skal av 1 apelsin

 

Jäs degen i 30 minuter, dela den i 3 delar, kavla dom runda och stansa ut 8 stycken trekanter. Klutta fyllningen på den bredaste delen, rulla ihop, lägg på bakpappersklädd plåt, jäs 30 min, pensla med ägg och skjuts in i ugnen!

Gott midnattsfika!

 

 

6 svar

 1. Så roligt och inspirerande inlägg! Väldigt fina bilder. Fotar du själv eller är det Runne? Kul att den prickiga kökshanduken kommer tillanvändning :) Visst är den från mig? Eller minns jag fel. Åh jag längtar efter bak nu jag med. Vänta vänta på eget kök. Fruntimmersveckan har ju varit denna vecka- idag är det mamma Kristina. Kanske bakas det ngt då- i hennes nya kök. Får se får se.

 2. Det verkar som om fyllningen är snålt tilltagen i många av recepten…eller är det så att vi har vant oss vid stora amerikanska bakverk med fyllning som svämmar över…? Men visst är det trist när det är pluttlite fyllning! Det är svårt att hitta balansen tror jag, så att det fortfarande är lätt att baka dem och att fyllningen inte rinner ur när de gräddas.

  Eftersom du ville ha mer fyllning, misstänker jag att den i sig var riktigt god, eller? De ser hur som haver riktigt goda ut, dina gifflar. :)

 3. Gott det ser ut Sara. Såg inte så svårt ut heller.

 4. Karin – ja dessa bilder tog Rúnar och jepp, kökshandduken kommer från dig!
  Jennie – men eller hur, för lite fyllning är ju aldrig roligt. men det fick kanske inte vara för mycket förut :) ja, dom blev goda. måste prova igen och experimentera lite.
  Fia – gott och råenkelt, igen!

 5. Dom ska jag göra! Nån dag.

 6. Min farmor brukade ofta baka kokosgifflar! Men om man inte är så van vid att baka så blir det svårt att förstå hur man gör, instruktionerna i inlägget börjar ju med ”Jäs degen i 30 minuter”. :(

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s