Rimbobullar

Efter att ha uteslutit de recept som innehåller ägg fanns det mindre än hälften kvar att välja mellan. Jag kunde ha bytt ut delar av vissa recept mot en grunddeg men ibland är det skönt att inte ha så många valmöjligheter.

Medan jag mätte upp smöret mätte sonen upp sockret. Eftersom det bara ska vara en matsked socker i degen var det tydligen lätt att fortsätta mäta upp mer. Jag vet inte hur många matskedar socker som hamnade i degen men det var i alla fall mer än en.

Receptet kommer från den 59:e upplagan.

Vetedeg:
200 g rumsvarmt smör
40 g färsk jäst
2 dl kall mjölk
1 msk socker
ca 6 dl vetemjöl

Fyllning:
50 g smör
1 msk strösocker
1 tsk vanillinsocker

Blanda jästen med den kalla mjölken och tillsätt de övriga ingredienserna. Under tiden som degen kördes till en smidig deg i maskinen rörde jag ihop fyllningen. Degen kändes lite lös och kladdig i degbunken men det var inga problem att försiktigt kavla ut den till en rektangel. Enligt receptet ska det bli 30 bullar och det var lätt att få ut rätt mängd genom att dela degen i 5×6 rutor. Fyllningen som man lägger i mitten räckte också precis till antalet bullar. Nyp ihop hörnen och lägg bullarna i formar och låt jäsa ca 2 timmar i rumstemperatur. Det gick fort och smidigt att göra bullarna och så kunde jag passa på att blogga medan bullarna jäste.

Enligt receptet ska man pensla med ägg och eventuellt strö på pärlsocker och finhackad mandel. Jag valde istället att sätta in de färdigjästa bullarna direkt i ugnen på 250 grader i 6-7 minuter. När bullarna svalnat pudrade jag lite florsocker på dem.

Utlåtandet från familjen blev: goda, jättegoda! Bullarna försvann snabbt från faten och de påminde lite om wienerbröd i smaken. Den extra sockermängden som råkade hamna i degen märktes inte av. Jag tror att bullarna även skulle passa med någon annan fyllning så som mandelmassa, kardemumma eller kanske Saras fyllning som hon använde i kokosgifflarna.

/Maria

3 svar

  1. rimbobullar som är så gott! nu blev jag allt sugen.
    är ni ägg- och nötallergiker?

    • Ja, de var riktigt goda. Sonen är allergisk men vi hoppas och håller tummarna för att det ska växa bort när han blir äldre. Hans mjölkallergi försvann när han var 3 år.

  2. Jättevackra med florsockret på!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: