Att kringgå krångliga kringlor.

Dessa var väldigt enkla och tacksamma att baka. Jag har använt receptet från nittiofjärde utgåvan och spontankokade marmelad till. Det blev en instant hit.

Kringlor 16 st   Ugn: 275 grader

100 g margarin (eller smör som jag använde.)

3 dl mjölk

1 dl socker

50 g jäst

8 1/2 dl vetemjöl

(pensla med ägg)

Jag hade torrjäst så jag blandade i det direkt i mjölet med sockret. Smöret smälte jag och blandade i mjölken. Sedan vispade jag in vätskan i torrprodukterna och insåg att det är nog lättare att gräva in händerna i det hela så jag körde och knådade tills degen var fast. I receptet står det att det är viktigt att degen är slät och ordentligt vispad men jag tänkte att det borde gå att göra enklare och med mindre disk. Samt att degen ska vara varm och lös, det var inte min deg alls. Kändes mer som vanligt bröddeg. Och dom blev hur bra som helst.

Jättegul bild, det är inte saffran, det är hipsterappen som visade en mindre gul bild i köksbelysning, men hoppas den duger.

Jag har aldrig gjort kringlor förut men det var mycket lättare än jag trodde att forma dom, även om storleken varierade från kringla till kringla. Denna deg ska man bara låta jäsa en gång i 30 minuter så är det färdigjäst istället för klassiska två jäsningar. Enkelt och snabbt. Penslade med ägg och slängde in dom i ugnen i fem minuter.

Helt perfekt att ha till frukost istället för bagel som är mycket mer komplicerade att göra. Om man nu orkar göra bagels till frukost. Och min spontanmarmelad,

gjord på hemmaplockade rödavinbär, blev riktigt gott på kringlan.

Såhär baknöjd har jag inte varit med något på länge. Rekommenderas varmt.

Och ursäkta titeln men jag kunde inte låta bli, har bott i Göteborg på tok för länge.

4 svar

  1. Vilka fina!

  2. underbar titel ju!

  3. Frukostgifflar, det måste jag baka!

  4. Jag ska definitivt göra fler frukostar med dessa. Jättebra att frysa och värma om. Men nästa gång blir det nog dougnutsmodellen, lättare att rosta också, vilket jag tror kan bli hur bra som helst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: