Festlig storkringla

Bakade dessa giganter ur 93:e upplagan. Missade att det fanns en bild på dem så jag improviserade lite men även om de inte ser ut som de ska så tycker jag att de blev rätt charmiga….och gooda.

Samtliga ingredienser är ekologiska.

25 g jäst

2 dl kall mjölk

2 msk socker

ca 6 dl vetemjöl

150 g rumstempererat smör

Fyllning:

150 g smör

1 dl socker

3-4 tsk vaniljsocker

(Jag kunde inte låta bli så jag slängde ned lite kardemumma och kanel också….)

Pensling och garnering:

1 ägg

socker

Degen ska bara jäsa en gång så man blandar helt sonika ihop alla ingredienser till en smidig deg och börjar kavla ut den till en långsmal rektangel, ca 15×90 cm.

Bred på fyllningen-tjockt i mitten och tunt ute vid kanterna.

Rulla samman dem från ena långsidan mot mitten men lämna ca 1 1/2 cm,Rulla den andra långsidan in mot mitten på samma sätt och forma en kringla.

Gör detta direkt på plåten då man förstör hela härligheten om den måste flyttas. Låt jäsa i rumstemperatur utan duk i 2 timmar.

Pensla med ägg och garnera med strösocker och/eller pärlsocker.

Grädda längst ned i ugnen på 225 grader i 10 min.

Jag ska bara ta EN kringla…..

3 svar

  1. Wow, det var något att sätta tänderna i. Ser mumsigt ut!

  2. Ser galet gott ut! Jag har inte ens sett det här receptet i min bok. Hur många räcker den till?

  3. Förlåt, det glömde jag skriva. Det räckte till två sådana här jättar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: