Kardemummabullar

Jag gillar bullar, fast lite mindre numer när jag måste baka dem själv. Generellt när jag bakar bullar använder jag kardemumma istället för kanel, jag tycker att det är godare. Bullar med kardemumma och mandelmassa lät helt fantastiskt, så jag bestämde mig för att prova dem. Det är från 2005 år upplaga, sid 18.

150 gram smör eller margarin

5 dl mjölk

50 g jäst

1/2 tsk salt

1-1 1/2 dl socker

1 1/2 tsk kardemummakärnor (2 tsk om det är mald kardemumma)

ca 1,3 dl vetemjöl (eller tills degen släpper från bunken, så brukar i alla fall jag göra).

En kvarleva från tiden då min man var vegan är att jag använder mjölkfritt margarin och vatten istället för mjölk. Vattnet gör att bullarna blir mindre stabbiga och mjölkfritt margarin i degen och i fyllningen verkar göra att de jäser mycket bättre. Det är i alla fall min erfarenhet. Degen gör man i övrigt som man generellt gör vetedeg, inga överraskningar alls där så jag tror att jag hoppar över den delen.

Fyllningen

1 1/2 tsk kardemummakärnor

100-125 g mandelmassa

50 g smör eller margarin

Jag tillhör dem som anser att man ALDRIG ska snåla med fyllningen när man gör bullar, lets face it, vetebröd i sig är inte särskilt upphetsande. Det är fyllningen som är grejen. Den mängden fyllning de hade i receptet räckte i mitt fall till ganska precis hälften av degen. När jag hade provsmakat de första som kom ut ur ugnen konstaterade jag att de banne mig inte smakade nästan något alls. Så i nästa sats fyllning öste jag på ordentligt med kardemumma. Då smakade de helt ok. I boken hade de ägg och pärlsocker som garnering. Jag använder aldrig pärlsocker och gjorde det inte här heller, jag tog råsocker och lite mandelflarn istället. Det såg riktigt fint ut och gjorde en del för smaken, inbillade jag mig.

Bedömningen från resten av familjen var att de inte var något speciellt, de med mer kardemumma var helt ok, men inte bättre än de vanliga kardemummabullarna som jag gör med kardemumma, muscovadosocker, vanligt socker, vaniljsocker och margarin i.

4 svar

  1. bra att du kunde provsmaka och ösa på mer! håller verkligen med på fyllningsteorin till vetebröd!

  2. Mycket gojs ska det vara på bullar! Så kan man kavla lite över det också så att det pressas in i degen ordentligt. Det är toppen!

    Glömde att påpeka att jag inte bakade ut dem som i receptet, dvs rulla ihop degen och skära, utan jag gjorde såna där kringliga bullar. Mest för att jag alltid gör det. Fast det ser man ju på bilden.

  3. Håller med; bullar utan mycket fyllning är ingen idé att baka, då kan man ju lika gärna äta en macka ju!

  4. De ser goda ut iaf. Jag har också mandelspån ofta som garnering på det jag gör. Det smakar lite gott och är fint. Och fyllningen är ju a och o. Om det inte är drypande bullar är de menlösa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: