Favoritgifflar

Mitt förra försök med vetebröd blev ju en succé. Denna månad har Meri bestämt att det är bär och efter att ha kollat runt lite bland sidorna i 59:e upplagan som jag hittade i stugan hos mor föll jag för ytterligare ett vetebröd. Det är lite svårt när en är som jag och inte riktigt kan baka och inte vill använda sig av ägg och typ Sju sorters kakor borde heta Kakor med sju sorters ägg. Det är så hiskeligt mkt ägg i recepten att jag blir yr. Men jag fipplade lite och bytte ut ett ägg mot två matskedar grädde och resultatet? Det blev fantastiskt!

Favoritgifflarna skulle vara fyllda med apelsinmarmelad men det är ju inte ens lite bär, så det blev färskplockade bär från området runt stugan. Pappa plockade blåbär i skogsdungen, jag plockade röda vinbär från busken och sedan skickade jag mor och far på cykeltur att hitta skogshallon och efter en cykeltur på två mil kom de tillbaka med hallon som var goda och fina! Efter en vinter av frysta autobahnhallon är det fantastiskt att kunna äta svenska skogshallon som är små, söta och smakar så mjukt och milt.

Favoritgifflar (16 st) (59:e uppl, s. 37)
250-275°C

Deg
100 gr margarin
1,5 msk socker
30 gr färsk jäst
1,3 dl grädde
5,5 dl vetemjöl
ngr korn salt

Fyllning
hallon
blåbär
röda vinbär

Garnering
vatten
strösocker/pärlsocker

Rör rumstempererat margarin med socker poröst. Jag undrar lite hur socker och margarin ser ut när det är poröst. Men jag tjoffade på och när det var välblandat så ansåg jag att det var klart.

Rör ut jästen i grädden.

Blanda ner jästen i margarinsockret. Det går ju inte så där jättebra så nu är det läge att:

Tjoffa i mjölet.

Rör ihop degen snabbt och kör ett sista knåd på bakbordet. Jag vet inte riktigt vad som händer om en knådar för mkt men mor tror att den blir kladdig och seg och det här ska bli lite fluffigt, på gränsen till frasigt. Så snabba makaroner.

Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en cirkel.

Sporra eller skär ut åtta snibbar ur varje cirkel. Att ytterkanten är ful och ojämn gör inget för det är där en viker in så det försvinner in i giffeln.

Rensa vinbär med en katt, det blir mkt godare och trevligare så.

Välj ut de bär du ska använda dig av. Jag valde katt, svarta vinbär, blåbär, röda vinbär och hallon. Jag avstod senare från katten och de svarta vinbären. Den första för att den var för stor för gifflarna och de senare för att de har så hårt skal.

I alla fall, nu fortsätter vi. Lägg bär på triangelns bas. (Jag gjorde en fjärdedel med hallon, en fjärdedel med blåbär, en fjärdedel med röda vinbär och den sista fjärdedelen med blandade bär. Den sista kombinationen fick två röster, hallon en röst och blåbär en röst. Vinbär fick ingen röst.)

Nu fortsätter vi igen. Rulla gifflarna från triangelns bas och lägg på bakplåtspapper för att jäsa. Låt spetsen i triangeln ligga under giffeln mot pappret. Passa på att fota så att dina solbrända fötter som ser smutsiga ut kommer med. Vik gifflarna lite så de blir lite böjda mot en halvmåne.

Låt jäsa 40 minuter under duk. Och ja, de ska jäsa i 40 minuter fast de är ihop tjoffade med kallt degspad och därmed knappt kommer hinna tänka en tanke på att jäsa. Men när de kommer in i ugnen, då minsann sätter det fart och de reser sig och det är lite av hemligheten tror jag, det är det som ger den lite korta konsistensen. Så vi kan ju gå till det steget nu:

Pensla gifflarna med vatten och strö över strösocker eller pärlsocker om du har starka tänder och inte mesiga som jag har.

Grädda 5 minuter i mitten av ugnen.

Låt svalna under duk och njut i sällskap av sommar.

8 svar

 1. Ser väldigt fint och gott ut. Roligt att använda sig av naturen som finns runtomkring. Bra bra

  • Det är ju inte så ofta jag kan göra det som bor inne i stan så när jag hörde temat passade jag på att göra det direkt eftersom jag idag flög tillbaka till stan. :)

   Men de blev jättegoda och fina!

 2. gifflar är grejen!

  • Jag tror bestämt att jag är benägen att hålla med. Det här kommer att göras igen och mor min tyckte de var så goda att hon ville ha receptet. Det måste vara ett bra betyg om ngt!

 3. Ser riktigt lyckade ut. Och vinbär-älska vinbär!…och katter…

  • Ja, vinbär är så otroooligt gott! Saftigt, smakrikt och massa gott. Katter är finfinast! <3

 4. Håller med om att det är ägg i många recept, och är det inte ägg så är det nötter. Gifflarna ser i alla fall himla goda ut!

  • Det är lite knepigt det där. Ibland är det lätt att byta ut ägget, som här. Men ibland är det verkligen svårt. Men jag försöker googla och hitta lösningar på hur jag kan göra för att undvika. Och ja, de blev himla goda! Kommer att göras om!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: