Klippta vetekransar

Månadens tema bär, mums.

Månadens tema bär, mums.

Var först inne på att göra muffins men med bara tre olika muffinsrecept i boken spar jag det till ett senare tema. Denna varma sommardag med 35 grader i köket vad passar väl bättre än att baka en vetedeg, då måste degen jäsa bra.

Till kransarna används ett grundrecept som heter Fint vetebröd i den 59:e upplagan. Enligt boken är detta recept speciellt bra när man bakar kransar och längder.

Vetedeg:
5 dl mjölk
50 g jäst
150 g smör
½ tsk salt
1½ dl strösocker
2 tsk kardemumma
ca 1½ liter vetemjöl

Ljumma mjölken till fingervarm. Smula ner jästen och rör ut den med mjölken. Jag använde rumsvarmt smör istället för smält smör som det står i receptet. Tillsätt övriga ingredienser samt hälften av mjölet och arbeta degen tills den blir seg och blank. Blanda ner resten av mjölet efter hand tills du får en smidig deg. Jäs degen 30 minuter i degbunken.

Boken ger fem olika förslag till fyllningar. En fyllning var med syltade apelsinskal och russin, en med mandelmassa, en var med nötmassa, en med kanelfyllning och den femte med äppelmos. Min fyllning fick bli:

75 g smör
4 tsk vaniljsocker
3 tsk kardemumma

7 dl färska blåbär + lite strösocker

Jag delade degen i tre delar och kavlade ut dem till ca 20×35 cm rektangulära bitar. Sedan smetades smörfyllningen ut och rikligt med blåbär ströddes över kransarna. Blåbären var för övrigt inhandlade på torget där de tog 30 kr litern för de svenska nyplockade bären. Rullade ihop kransarna och upp på plåten där de klipptes. De jäste på ca 30 min till nästan dubbel storlek. Jag penslade med mjölk istället för ägg och strödde på pärlsocker. I ugnen fick kransarna gräddas i 200 grader drygt 20 minuter.

Fyra tomma magar fylldes snabbt med en krans som var mycket saftig och god. 

5 svar

  1. Det ser riktigt proffsigt ut! Åh blåbär.

  2. svinfina!

  3. Oh, ser helt galet fint ut! Jag har aldrig fattat hur en ska klippa brödet så det ser så där snitsigt ut…

  4. mycket fina och inspirerande!! hoppas att de var lika goda som de ser ut!

  5. Vilken vacker krans!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: