Petit-chouer med vinbär

Riktigt roligt med bär-tema! Extra glad blev jag då jag precis gått lös på svärföräldrarnas vinbärsbuskar på landet och hade en hel hög med bär i frysen som bara ville användas.
Jag valde att göra petit-chouer (petitt-chooo som jag fått lära mig att man säger), som jag sedan fyllde med dessa smarriga och färgglada bär.

Receptet är från den åttioåttonde upplagan.

Ingredienser för cirka 15 stycken:
3 dl vatten
100 gram smör
2 dl vetemjöl
3 ägg (ej för stora)

Fyllning:
2-3 dl vispgrädde
vaniljsocker efter behag
bär!

Garnering:
florsocker

Jag började med att smälta smöret i en kastrull. Under tiden kokade jag upp vatten i en vattenkokare. När smöret hade smält hällde jag över vattnet och vispade runt med vanlig visp. När allt kokade igen tillsatte jag mjölet. Efter det var det dags att träna armmusklerna, då jag vispade för fullt tills smeten släppte från kastrullens botten. Då hällde jag över det i en bunke för att svalna. Under tiden förberedde jag plåten med bakplåtspapper samt undersökte läget på bären som höll på att tina.

Sedan var det dags att tillsätta äggen. Jag knäckte ett och vispade sedan med elvisp. Sedan likadant med dem andra två. När alla tre ägg var i smeten hällde jag denna i en sprits och sprutade i lite olika formar på plåten. Jag upptäckte att en ordentlig sprits hade vara att föredra (och inte en engångssprits med allt vad det innebär), då smeten gjorde skäl för sitt namn.. och ja, smetade ut sig ganska bra, över mig, över hela spritsen och över diverse utvalda föremål i köket. Jag kände mig därmed besegrad och fick därför klicka ut några bakverk med en sked, men av resultatet att döma fungerade det minst lika bra.

Sedan åkte de in i längst ner i ugnen i 20 minuter. Väl i ugnen är det viktigt att man inte öppnar ugnsluckan under de första 10 minuterna, då petit-chouer inte gillar drag.

Efter tiden i ugnen skulle de svalna och sjönk dessvärre ihop något. Men efter att de blivit fyllda med vaniljsmakande grädde och bär, fick de sig genast ett lyft igen! Extra piffigt blev det med florsocker som jag siktade över.

Kan starkt rekommendera! Inte superkrångliga, fina och så goda!

2 svar

  1. Så otroligt fina!

  2. Jävlar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: