Tysk hjortronkaka

Jag ville baka någonting som innefattade hjortron, det är ju så gott! Så jag hittade en ”Tysk citronkaka”, tänkte att citron och hjortron är en bra kombo.

Receptet är från nittionde upplagan.

Tysk citronkaka

175 C 45min

150 g laktsofritt smör

3 ägg

2 dl socker

1/2 krm salt

rivet skal från 1/2 citron

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Jag började med att följa bokens fina beskrivning på hur man får en luftig kaka. Vispa ägg och socker poröst och sen vända ner det torra tillsammans med smöret. Det gick fint, man märkte att smeten förblev luftig. Förut ha jag kört all-in med elvispen.

Smörade formen och hällde i smeten, och skjuts in i ugnen. Enligt receptet ska kakan vara inne i ugnen 45 minuter, men efter 25 var kakan mer än klar, till och med lite torr i kanterna. Kan eventuellt bero på att jag hade en ganska stor form.

 

När kakan var klar i ugnen ska man låta den svalna och sedan göra små hål i kakan, jag valde att använda en sax. I hålen ska man sen hälla en citronblandning så kakan blir riktigt dränkt. Jag fick hälla ganska sakta så den fick suga åt sig ordentligt och så det inte bara rann över på sidorna.

Till indränkning

2 dl florsocker

saft av en citron

2 msk vatten.

Glasyr och garnityr

50g laktosfritt smör

75g laktosfri cream cheese

2 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

+ hjortron.

Jag valde att göra en glasyr för att få bären att fastna på min kaka och för att få lite sötma, kakan är som ganska syrlig och hjortron med. Blandade alla ingridienser till glasyren och vispade och vispade och vispade, till slut efter 100 år fick jag en slät smet.

Kakan blev supergod! Perfekt om man som jag gillar syrligt. Enkel att göra!

7 svar

  1. ja den var verkligen syrlig och god – bra grej med hjortron och citron!

  2. Den ser väldigt god ut, glasyren verkar himla smarrig! Hur var konsistensen på glasyren?

    • typ perfa :) alltså, inte rinnig, utan fast och höll hjortronen bra.

    • Den stelnade till väldigt bra efter en kort stund i kylen.

  3. Ser supersmarrigt ut!

  4. OMNOM

  5. Ser sjukt god ut!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s