Petit-Choukrans

Jag valde att baka Petit-Chouer då temat var bär. Petit-Chour får mig att minnas mina tonår…vad flott tänker ni?! Då tonår oftast innefattar minnen om finnar, fylla och obesvarad kärlek. Men för mig är Petit-Chour nåt jag bakade mycket med min då närmsta kompis eftersom hon hade diabetes, och denna bakelse är ju sockerfri. Vi brukade alltid färga grädden rosa med karamellfärg, men denna gång valde jag det vuxna alternativet att baka en Petit-Chourkrans. Kanske skulle valt att baka små Petit-Chourer med rosa grädde då denna krans blev en ren katastrof.

Jag följde receptet till punkt och pricka,

3 dl vatten

100 g smör

2 dl vetemjöl

3 små ägg

Jag kokade upp vattnet med smöret och rörde i mjölet. Lät smeten koka under kraftig omrörning tills den släppte kastrullens botten. Lät smeten svalna och rörde sedan i äggen, ett i taget under kraftig omrörning. Jag spritsade sedan ut smeten till en krans med diameter på ca 20 cm. Jag ritade upp en mall på bakplåtspappret så att kransen fick en fin och jämn form.

Allt bra så här långt…men nu till gräddningen

Jag gräddade i den nedre delen utav ugnen på 200 grader i 25 min. Kransen blev mycket fin och fluffig i formen och såg fantastisk ut! Men nu ska värmen sänkas till 150 grader och ugnsluckan ska ställas på glänt så kom den stora besvikelsen, kransen rent ut sagt dog! Jag gräddade enligt receptet i 15 min till. Nu ska kransen tas ut och ugnen ska stängas av, gjorde just det och klippte även små jack i kransen och tillbaka in i den avstänga ugnen. Bra tänkte jag nu återupplivas säkert kransen, glädje tjut och jubel. Men till min stora besvikelse gick denna krans inte att återuppliva. Den blev dödsförklarad i ugnen.Kransen var platt geggig och helt misslyckad.

Jag hade tänkt att fylla denna krans med grädde, blå-,björnbär och hallon. Skulle även göra en florsocker glasyr och strö över rostade mandelspån. Men dessa tillbehör fick istället bli en dessert i sig. Så så gick det för mig denna månad, ett totalt misslyckande. Kransen åkte i soporna efter att den förevigats på bild. Vet någon vad som kan ha gått snett?

Ska kavla upp ärmarna och göra ett nytt försök någon annan gång, en liten Petit-Chour kan då inte knäcka mig.

Kanske svårt att se mot bakplåtspappret, men kransen var verkligen inte luftig och fin snarare tung platt och geggig. Har i vredet slitit lös en bit för att smaka, det var som ogräddad plättsmet. Ingen direkt smakupplevelse!

3 svar

 1. hi hi, vad jävligt! men det var en fin tank du hade – lät ju gott (och ser fint ut så här i tanken). kan tyvärr inte säga vad som kan ha gått snett för jag har aldrig bakat Petit-Chourer.

 2. Hej! Jag har just bakat en plåt petits chouer. Alla som jag hoppades på har
  mer eller mindre sjunkit ihop. Jag har lärt mig två viktiga saker:
  1: Koka inte upp smeten sen du haft i mjölet.
  2: Plåten ska stå inne i ugnen 30 min.
  Tänk på detta nästa gång så går det bättre.

  Maggan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: