Rulltårta med Jordgubbar (eller sju sorters misstag)

Alla talar jämt om för mig hur lätt det är att göra rulltårta. Det var det banne mig inte, men jag tror att jag har identifierat vilka fel jag gjorde. Temat var bär så jag bestämde mig för att göra något med jordgubbar eftersom det är det enda bär jag tycker om. Ok smultron är också gott. I vilket fall, till själva grunden valde jag kokosrulle som finns på sid 76 i 2005 års upplaga:

3 ägg

2 dl socker

3 dl riven kokos

3/4 dl potatismjöl

1 1/2 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt, blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner dem i ägg och socker-blandningen. Så lång gick det bra. Här gör jag sedan MISSTAG NR 1: I receptet står det att man ska bre ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30 x 40 cm. Jag har ingen så stor långpanna och tänkte, wtf, fem centimeter hit eller dig kan ju inte göra så stor skillnad och jag använde en mindre långpanna. Så här i efterhand inser jag ju att en tjockare rulltårte förmodligen gör milsvid skillnad när man ska rulla ihop den. Jag gräddade den i vilket fall, tog ut den ur ungnen och fick lös den från bakplåtspappret med hjälp av lite vatten. Allt gick mycket bra.

Till fyllning bestämde jag mig för att ha vaniljkvarg som blandats med mosade jordgubbar. Här gör jag MISSTAG NR 2: Jag mosar jordgubbarna med en gaffel eftersom jag inte vill ha det till en puré och häller i vaniljkvargen. SJÄLVKLART borde jag ha gjort tvärt om eftersom blandningen blev väldigt rinning. Om man gör det tvärt om så blir det lättare att styra hur fast blandningen blir. Kan för övrigt tillägga att den här blandningen är sjukt god. Vi fick en hel del över och jag och sonen satt och åt den med sked. Anledningen till att vi fick så mycket över var att jag insåg att det var väldigt rinnig och hällde i ytterligare en burk vaniljkvarg, så blev det lite bättre.

Sedan kommer MISSTAG NR: 3 när jag brer ut blandningen över kakan. Jag öser på alldeles för mycket. MISSTAG NR 4: kommer strax efter när jag brer ut blandningen över HELA kakan. Det misstagen inser jag samtidigt som jag försiktigt börjar rulla ihop rulltårtan, eftersom jag inser att jag nog borde har lämnat en liten yta längst upp på kakan torr, där, så att säga skarven, ska vara. I panik gör jag här MISSTAG NR: 5 och släpper kakan, inser att det är helt vansninngt och sekunden efter försöker att liksom osläppa den. Tyngdkraften är dock som alla vet en satmara och kakan har liksom lagt sig på sig själv och blivit lite vikt. MISSTAG NR: 6 består i att jag på något sätt tror att jag kan rädda detta fiasko genom att liksom rulla till den lite och att det kanske inte syns så mycket. Det gör det. Rulltårtan blir mer en viktårta, eller nåt. I vilket fall blev den mycket god. När jag tog bilden gör jag MISSTAG NR 7: och tänker att det kanske går att få den att se mer ok ut med hipstamatic eller någon lite fräck bild. Det gör det INTE, hur jag än beter mig så ser det ut som en rulltårta som någon har snubblat med, tappat på marken och i ett försök att inte ramla har stampat på. Hårt

Så här kommer bilden på min skitfula, men mycket goda viktårta.

4 svar

  1. Underbart med 7 sorters misstag! Tack för den kvällslektyren. Den ser för övrigt inte alls ful ut, utan mer som en smarrig vikis. :D

  2. Hihihihihi :) Ibland är det fulaste godast (sger en som inte förstått grejen med superdekorerade cupcakes och tårtor med smaklös sugarpaste)!

  3. Jag gjorde drömtårta tidigare i höstas eftersom jag, precis som du, har hört att det här med rullisar är lätt som en plätt. Nej. Det är stööört svårt. Bara det här att få den bort från plåten utan att få den att spricka. Hur ska det gå till liksom?

    Iaf, det behövs inte ngn speciell storlek på formen. Jag tog en vanlig plåt, med ett bakplåtspapper och bredde ut smeten. Den är så fast att den håller sig i den formen man smetar ut den. Så det går att forma den helt som en vill utan att ha en form med kanter.

  4. Jag klädde in plåten i bakplåtspapper så det var inte så lurigt att få ut dem, men att får bort pappret från den var lite småbök. Det stod dock i receptet att om man penslade med vatten på ovansida så gick det lättare. Det här var ju inte vanlig botten så den var faktiskt väldigt lös, jag övervägde nämligen att lösa det på samma sätt som du men konstaterade att det nog inte skulle funka. Det var ju ingen mjöl i den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: