Dammsugare istället för en dammsugare

I brist på en riktig dammsugare i vår nya lägenhet så gör jag dammsugare till månadens tema istället!

Fast jag måste säga att dammsugare egentligen inte är helt baka-utan-ugn-riktiga, fast dom står under den kategorin. För i receptet ska det ju vara kaksmulor, typ sockerkakssmulor, och hur får man dom om man inte en gång tidigare använt ugn till den kakan? I alla fall så fuskade jag med den biten i det här receptet, i brist på tid och baktillbehör så här i en nyinflyttad lägenhet, och använde köpt tårtbotten istället. Och jag måste bara tillägga att Fy Farao vad äckligt den botten luktade! Plast och förpackning rakt igenom! Självklart använder man sig av Sju sorters kakors recept till tårtbotten (den här tex) när man behöver en sådan. Köpes är ju rent äckelpäckel.

Men nu gjorde jag ju dammsugare och där dödar arrakessensen all annan smak (jag gillar inte arrak, men gjorde dessa till min kära sambo som tycker om dom), så ingen äckelpäckel-smak tog över.

Receptet ljuger en del i 87’e upplagan – eller, okej det är väl en smakfråga.

15 st säger receptet, men jo tjena! 10 stycken fick jag ut och det var inte stora rullar det. Så jag vet inte vad för minimini dom gör.

1 sats deg till Arraksbollar;

100 g smör

1 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1-2 msk kakao (jag tog 2 direkt)

ca 3 dl småkaks- och sockerkakssmulor (jo pyttsan, ca 6 dl skulle jag säga plus lite till!)

arrakessens eller punsch efter smak (jag hade nog i en halv flaska arrakarom)

Garnering

250-300 g mandelmassa och grön hushållsfärg (själv köpte jag ett färdigfärgat tårtlock för att vara lite lat)

mörk blockchoklad (jag tog 70% choklad)

– – –

Vispa smöret poröst tillsammans med siktat kakao och flor- och vaniljsocker. Smula ner ..smulorna, rör ihop och smaka av med arrak och ställ allt kallt en stund.

Rulla sen så stora eller små rullar du vill ha, rulla in i marsipan och doppa i choklad.

Förslagsvis så doppar ni ena halvorna först och låter chokladen stelna lite, så det inte droppar över hela rullen när ni doppar andra halvan. Hängde ni med?

Sen efter en natt, när allt stelnat som det ska, så har ni tydligen supergoda dammsugare!

10 svar

  1. Haha..”tydligen” :-D
    Fina är de iaf.

    • he he, ja dom som fikade dom tyckte mycket om dom, så det är ju roligt när man gör nåt man själv inte tycker om :D

  2. Fina Sara! :)

    • Tack!

  3. Fina ser de ut.Var de inte lite goda i allafall? Jag blir sugen på att testa. Tänk att göra allt från mandelmassan till tårtbotten helt från grunden, då måste ju bli goda. Jag har faktiskt aldrig ätit såna för det är alltid nötter i köpes. kraaaaaaaaaam

    • Tror inte dom blir godare för att man gör allt från grunden, det är ju arrak! Hihi
      Jo men självklart lär dom bli godare, du måste ju prova så du äntligen får smaka!

  4. De ser superfina ut! Jag har också tänkt testa. Men det blir ju tråkigt om alla gör det. :) Men för framtiden, vart hittar jag arrkasessens?

    • Jag vet inte var man hittar ”riktiga” essenser men jag köpte ju arrakarom fr ica, dom där små flaskorna som även finns som hushållsfärg etc.

      • Ah, perfekt! Jag ska köpa ngn gång när jag känner att det behövs. Tack!

  5. Nina: har du varit på Essencefabriken? Om inte; spring dit! http://www.essencefabriken.se/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: