Rullrån

Min mormor bakade mycket. Ofta, men främst mycket. Jag minns när jag skulle ta gymnasieexamen och hon kom från Gällivare med en sportbag fylld med bakverk. På riktigt.

När hon gick bort var vi i hennes lägenhet; jag, mamma, mammas syskon och mina kusiner, och gick igenom hennes saker. Jag tog stickade vantar med rosmönster, en plastbrosch där det står Ulla-Greta undersköterska (min bästa prao var hos henne på lassa i Kiruna, där jag stämpade papper och överåt druvsocker), några smycken samt hennes rånjärn. Jag har aldrig använt det förrän nu.

 


Rullrån
ca 20 st

125 gram KRAV-smör
2 KRAV-ägg
1 1/4 dl stösocker
2 dl KRAV-vetemjöl

Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smöret och blanda i vetemjölet (jag siktade).

Jag följde receptet till punkt och pricka. Den något luddiga beskrivningen ”värm rånjärnet, bred ut
smeten tunt på järnet och grädda rån” sa absolut ingenting om verkligheten. Jag gjorde så; värmde
rånjärnet, hällde i smet (som INTE går att bre ut), väntade, öppnade och rånet var borta! Vaporiserat! Nja, snarare svartbränt till den grad att jag inte såg att det satt fast på ovansidan. Nåväl, efter ett tag fick jag in klämmen; lägg på ca en matsked (dvs en sån man äter med) smet, tryck ner ovandelen av järnet men släpp inte taget direkt för då rinner för mycket smet ut på kanterna. Sen får man värma på järnet efter man gräddat tre-fyra rån. 

Jag rullade de direkt från rånjärnet med hjälp av en ätpinne och en stekspade i metall. Låt svalna på galler. 

Otroligt goda blev de!

Annonser

5 svar

  1. din mormor skulle säkert vara stolt! vilka fina rån Shara! och vilket fint rånjärn.

  2. Ja, mamma skulle ha varit sååååå lycklig om hon vetat att hon överfört sina bakgener till dig. Jag fullkomligt älskade hennes rån och dina ser lika goda ut <3

  3. Hur värmer en rånjärnet? På plattan? Jag ska få mormors gamla som inte är använt sen hon gick bort. Ser verkligen fram emot att få testa det igen.

    De blev iaf superfina!

  4. Tack!

    Ja jag värmde det på plattan, på högsta värmen i några minuter, sen får man vända på det så båda sidor blir varma.

  5. Så fin historia ditt rånjärn har, Shara! Och rånen ser verkligen jättefina ut. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s