Video Killed the Radio Star

Den 1 augusti 1981 startade MTV. Den första videon någonsin där var The Buggles fantastiska Video Killed the Radio Star. Låten låg etta på både svenska, brittiska och österrikiska singellistan under 1979-1980.

Jag undrar vad det var för nåt som tog kål på radiokakan – denna bortglömda och högst underskattade skapelse… Kladdkaka Killed the Radiokaka kanske…

I alla fall. Dags för en revival! Enligt sjuttiotredje upplagan ska detta ingå i radiokakan:

200-250 gram kokosfett (jag använde 225 gram)

200 gram mörk choklad

2 ägg

3 dl florsocker

ca 25 Marie-kex (skulle jag ha använt, men jag glömde nästan hälften…)

Själva tillverkningen är riktigt enkel. Smält kokosfett och choklad långsamt. Låt det svalna lite. Vispa ägg och socker luftigt och rör sakta ner chokladfettet. Det blir en ganska stabbig smet.

 

Klä en avlång form (1,5 lit) med bakplåtspapper, bred ut lite smet i botten och lägg sedan på Marie-kex. Varva sedan smet och kex tills smeten är slut.

Jag hade plockat fram 25 kex ur förpackningen och jag tyckte att jag la kexen tätt, men när smeten i princip var slut hade jag 10 kex kvar. Jag var bitvis lite snål alltså… Men jag tryckte resolut ner ett gäng kex till och skrapade ur en sista lilla smetklutt ur skålen, så det ordnade sig riktigt bra i slutändan.

Radiokakan ska helst stå i kylen över natten – det duger gott med några timmar om det kniper. Och det gör det. Men försök att ta det lite lugnt…

I receptet står att den ska skäras i tunna skivor. GÖR DET! Det är en himla mäktig skapelse, som nog lätt blir lite kvalmig om man biter över för mycket på en gång. Som Siw Malmkvist sjunger: ”Det ska va tunna skivor av dig”, kära radiokaka! Då är du fantastiskt god.

Annons

5 svar

  1. Äntligen Radiokakan! Snygg var den, och härligt inlägg!

  2. Den måste jag prova nästa tema fest. Svinsnygg.

  3. Den måste jag prova nästa temafest. Svinsnygg.

  4. Jaha, dubbelkommentar, en korrigerad iallafall.

  5. Min mamma och moster har någon grejj med Radiokaka och varje gång de träffas gör de den (de bor inte i samma stad så det händer inte så ofta) Det är otroligt gott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: