En saligt blandning Munkar

Jag började med att kolla runt lite på Internet och där hittade jag ett recept på munkar utan ägg som överrensstämde med Berlinermunkar i boken Sju sorters kakor, 59:e upplagan. Jag valde att följa bokens recept och tog ½ dl extra mjölk istället för ägget. Berlinermunkar ska fyllas med äppelmos men jag var mer sugen på vanliga ofyllda munkar så när degen var färdig följde jag beskrivningen av Flottyrkransar istället.

1,5 dl mjölk
25 g jäst
4 ½ dl vetemjöl
50 g smör
2 msk strösocker
rivet skal av ½ citron (jag tog skal från 1 citron)

Börja med att göra en deg av mjölk, jäst och mjöl. Även om jag hade mer mjölk än det stod i receptet blev det ingen deg utan mer en torr mjölklump.

Rör smör, socker och citronskal smidigt. Vill du använda ett ägg ska det röras ner tillsammans med smöret och sockret. När jag blandade de båda degarna blev jag lugn igen för tillsammans blev de en fin deg som jag kunde kavla ut till en 1 cm stor kaka. Vi använde en hjärtformad pepparkaksform för att ta ut munkar.

Låt munkarna jäsa ca 30 minuter. Hetta upp olja i en kastrull och fritera munkarna ca 30 sekunder på varje sida. Låt rinna av på hushållspapper och vänd sedan munkarna i socker, jag vände dem i en blandning av kanel och socker.


De var goda när de fortfarande var ljumma men citronsmaken kom fram mer när de kallnat.

4 svar

  1. Superduper fina!!!

  2. Vilka fina små hjärtan!

  3. Oh, så fina! Och himla roligt och smart att göra lite andra former. Det ska jag försöka komma ihåg näste gång jag bakar!

  4. Oj, jag har en elefantform och ett svärd, coolt, har jag inte tänk på, ska också prova sen. Riktigt fina.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: