Barndomsbollar.

Jag har verkligen det här receptet i ryggraden. Och den är likadan som receptet i nittifjärdeutgåvan av boken, det blev chokladbollar.

Som barn bakade jag dessa och gjorde det med råge. Jag fick nämligen lära mig att en dl havregryn var lika mycket som en näve. Att doppa handen i havrepåsen fick mig att känna mig viktig och att hiva i tre rejäla nävar av havre i en skål så det dammade gav mig så mycket självförtroende att jag ville göra det här så ofta jag bara kunde.

Som barn rullade jag alldeles för stora bollar och givetvis med pärlsocker på.

Som tonåring orkade jag inte ens rulla utan faktiskt, varnar känsliga läsare, så åt jag direkt ur bunken med sked vid filmtittning.

Idag som trettioårig student känner jag att cirkeln är sluten då jag valde att för första gången köpa kokosflingor och göra dom så som dom borde göras, förutom lite detaljer så är det just detta recept jag följt.

100 g smör

1 dl socker

3-4 msk kakao, fast jag använde oboy och sodade i lite mer än det stod i receptet. En näve.

3 dl havre

några msk kaffe, det blev lite torrt och mitt kaffe tog slut så mjölk går lika bra att använda som vätska här.

Mina barndomsbollar blev alltid ljusa men det är så jag gillar dom, oboy var husgud och så är det även idag. Men hade jag haft kakao så hade jag absolut använt det, jag tror det stadiet i mitt liv ligger i framtiden och jag vill inte hoppa över min personliga utveckling. Jag återkommer med mörkare bollar om 20 år.

I princip så geggar man ner allt i en skål och knådar noga allt till en smet, se till att det inte gömmer sig större bitar av smör någonstans så blir det alltid bra.

Jag var smart och förberedde en tallrik med kokos på så det bara var att rulla och släppa och rulla. Och släppa och rulla.

Enkelt, snabbt och billigt. Studenttröst som heter duga. Nu ska jag sätta mig framför en film och äta upp allihopa, om jag orkar vara så ungdomlig.

Annonser

Ett svar

  1. Chokladbollar är verkligen helt grymt gott! Jag brukade iaf rulla till 1-2 bollar förr :)
    Idag smälter jag smöret för det ger en ”karamelligare” smak. Stelnar ju rätt fort i kylskåpet så rullningen är inga problem. Trys it!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s