Lindy hoppers!

..skulle dom nog inte alls heta på engelska, men Jitterbuggare på svenska såklart.

I brist på att aldrig få lära sig den sjukt häftiga dansen (som annars Nina här på juntan bemästrar) så bakade jag istället för första gången i mitt liv jitterbuggare, som inte alls var nån lätt match det heller.

Mördeg och maräng borde ju inte vara så  svårt egentligen, men när man bakar kring midnatt och inte har tålamod att låta mördegen vila sig ordentligt, var det då i vart fall inte superenkelt.

maräng

Jag hade ingen kavel så jag fyllde en imsdal-flaska med vatten och kavlade/tryckte ut degen mellan bakplåtspapper och smörpapper. Det gick helt okej. Det svåra var att sedan rulla ihop till en rulltårta när man brett över marängen. Degen, som börjat mysa till sig av geggan, blev svårrullad och släppte halvbra från bakplåtspappret.

före

Borde det förresten inte vara bakpulver i mördegen? Tänkte så dom blir lite fylligare, så att säga. Fast iof så kavlade jag dom några millimeter för tunna så det kan man ju prova att inte göra.

Jag bakade från sextionde upplagan;

Mördeg
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smör

Fyllning
2 äggvitor
4 msk socker

Jag knådade ihop mördegen och ställde in den i kylskåpet medan jag gjorde fyllningen. Vitorna vispar man hårt och tillsätter sedan sockret under fortsatt vispning.

Så delade jag degen i 2 delar, kavlade ut, bredde på fyllning, rullade ihop, lät stå ytterligare kallt en stund (märk väl en stund, var alldeles för trött för nån finvila – den ville jag själv ha), skar den som rulltårteskivor, la på bakplåtspapper och plåt och så skjuts in i ugnen i ca 14 min, 175°C varmluft.

efter

Dom blev söta och lite sega, så här dagen efter, men absolut goda! Dock ingen fröjd för ögat.

 

12 svar

 1. Oh, min mamma är en expert på sådana här. Det är min favoritkaka till jul. Och det viktigaste är ju trots allt smaken, inte utseendet. Mmm…

 2. Häftigt att ha såna som trad. till jul – om jag förstod det rätt? :) Hade aldrig ätit såna här innan, bara tyckt att namnet är så fräsigt! Hi hi

  • Vi brukar önska oss varsin sak till jul. Jag önskar mig detta. :) Så ja, det är väl en tradition så länge jag får ha ngt att tycka.

 3. Vi har dessa på vårat jopp, trixet är att ha dem i frysen över natten och bränna på dem kalla…tror jag. Är inte bagare, bara som en hök på bagaren, så jag lär mig alla trixs.
  Provade göra glutenfria här för ett tag sen, glutenfri mördeg är ingen hit, där hjälper det inte hur mycket man än ber till gud om ett bra resultat.

  • Aha! Nå det får jag prova på nästa gång istället! Och inte göra dom glutenfria.

 4. Det är lurigt som fasen att rullaihop dem. Har seriöst stått och pusslat ihop lösa bitar några gånger. Och sedan tenderar ju all maräng att pösa ut när man skär dem. Men att ha dem i frysen låter som en plan. Borde man ju kunna ha innan man skär dem också? Så håller de formen bättre så att säga. De är i vilket fall mycket goda. Har provat att smaksätta marängen några gånger, med choklad, citron- och apelsinskal (inte alla i samma, men de smakerna). Mycket gott!

  • åh så gott med smaksättning! ja jag måste prova dom igen och frysa rullarna innan jag skär upp dom. låter ju riktigt smart.

 5. Hej, var bor ni alla? Vilken härlig ide, Lina, http://www.nsd.se blogg Helg hela veckan.
  lina.nj@nsd.se

  • Hej Lina! Juntan är utbrett över hela Sverige. Jag startade den i april och då var vi 8 st, idag är vi 15. Vi blir sakta men säkert fler! :)
   Jag har inte helt koll på var vi alla bor men tror det ska vara Kiruna-Göteborg som är räckvidden just nu.

   /Sara.

 6. Kämpar är dom, fina och goda tappra kämpar. Måste också smaka, har jag aldrig gjort.

 7. Hej, någon här som är från Norrbotten? Skulle vara kul att skriva om ngn av er i så fall till NSD, hör av er. Lina
  lina.nj@nsd.se

  • Ja vad kul, kika din mail!

   /Sara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: