Kransekager

Helt ärligt, är inte småkakor min favorit. Eller det beror på, är de sega och saftiga så ja. Men torra..njeee…Hur som helst, letade igenom bibeln efter de minst torra. en av mina absoluta favorit kakor är ”Märtas skurna choklad kakor”, hade kunna baka dem till alla teman om det gick och trycka i mig. Men eftersom jag bakat dem så många gånger sa min kille bestämt nej och jag tänkte att jag kanske skulle prova något nytt.

Kakorna är en blandning av två olika recept, lite taget ur 90:e upplagan och lite ur Sju sorters julkakor s.57. Samma kaka, två olika böcker, så jag tog av de ingredienser  jag hade hemma. Eftersom vi inte bakar ur julboken än,så skriver jag in receptet från 90:e upplagan och vilka ändringar jag gjort.

Nog om det, här kommer en kaka som är en favorit i vårt grannland Danmark.

Kransekager

250 g mandelmassa ( går lika bra med marsipan)

rivet skal av en halv citron ( här tog jag 0,5 dl florsocker istället)

1 äggvita

Glasyr:

2 dl florsocker 

en halv äggvita

2 droppar ättiksprit

Riv mandelmassan grovt, blanda med florsockret och äggvitan till en slät smet. Hur enkelt som helst om man gör som i julboken. (Vanliga boken säger att man ska blanda citron och mandelmassa, vispa upp äggvitan till ett skum och sedan blanda i mandelmassan. Efter det ska man ställa smeten i kastrull på spisen och värma på svag värme och röra om tills den stelnat något.) Låter enligt mig mycket mer omständigt.

Rulla till ut till längder, jag gjorde de ca 2 cm tjocka och sedan kapade jag de till 5 cm långa bitar. Bra att använda lite florsocker så fastnar inte degen på bordet.

Efter det, för att få till den karaktäristiska triangelformen på kakorna, nöp jag till toppen och vände kakorna, plattade till försiktigt och upprepade detta. Fick på så sätt ganska jämna sidor. Hängde ni med där?

Sedan har man ju självklart slagit på ugnen på 175 grader. In med kakorna och här får man hålla lite koll, receptet säger 10 min, jag säger ca 6 min. De är lätta att bränna, speciellt på undersidan.

Under tiden (om du hinner, annars efter du tagit ut kakorna) vispa ihop glasyren. Lätt som en plätt, allt i en skål och veva. Jag frågade min kollega som är bagare varför man skulle ha i ättiksprit, eftersom jag inte förstod dens funktion och hennes svar var att det troligtvis var för att få glasyren glansig.

Spritsa på glasyren på kall kaka och låt stelna. Ät!

Resultatet blev precis som jag ville, saftigt. Hårda på utsidan och mjuka på insidan. De där danskarna vet vad de bakar om. Mums!

 

3 svar

  1. Hi hi, dom där danskarna ja. Det var verkligen en superkombo med hård- och mjukheten! Proffssnygga också och sjukt söta! På båda sätt :D

  2. Visst fick jag till en bra vits där.

  3. Ser otroligt goda ut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: