Larvigt goa strassburgare

När jag var liten var det alltid en herrans massa kakor på kalasen hemma hos oss. Det blev förstås en del över, som hamnade i frysboxen. Där hittade jag och min syster dem och nallade en och annan, alldeles i smyg. När det var dags för nya gäster gick mamma till frysen och tog fram alla kaklådor och vad hittade hon då?

Tre biskvier, fem skurna chokladsnitt, en syltkaka, två strassburgare…

 

Strassburgare (enligt sjuttiotredje upplagan)

  • 100 gram mjukt, mjukt smör
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1, 75 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • smält choklad

Med hjälp av elvispens degkrokar rörde latmasken det mjuka, mjuka smöret och båda sockersorterna mycket pösigt. Sedan hällde jag i lite i taget av mjölet (även här båda sorter) samtidigt som elvispen jobbade för fullt. Man ska tydligen röra kraftigt när man tillsätter mjölet. Degen blir jättemjuk och gosig.

 

När degen var färdigblandad letade jag fram en lagom stor krusig tyll, som jag stoppade ner i en lagom stor spritspåse, som jag fyllde med deg, som jag spritsade ut i tjusiga små längder direkt på bakplåtspapper.

  

Enligt receptet ska det bli cirka 25 kakor. Jag fick 26. Gräddar kakorna gör man mitt i ugnen, i 175 graders värme, i ungefär 10 minuter. Precis som många andra småkakor ska de helst inte få någon färg alls, så vakta noga i slutet.

Under tiden kakorna är i ugnen är det läge att smälta chokladen, som kakorna ska doppas i. Jag valde hälften 36-procentig mjölkchoklad och hälften vit choklad, som jag droppade röd karamellfärg i. Ungefär 75-100 gram av varje sort, så går det lätt att doppa. Det gick görbra att doppa kakorna medan de fortfarande var varma. (Det gick också görbra att provsmaka innan chokladen hade stelnat…)

Jag som alltid har bakat ganska mycket – både mjuka kakor och småkakor – varför har jag aldrig bakat strassburgare förut? De är superenkla att göra, ser fantastiska ut och är larvigt goa! Den där sortens kaka som bokstavligen smälter i munnen. Åh!

De gjorde succé på fikabordet på jobbet. Särskilt poppis var den rosadoppade varianten. 

Och nej, det finns ingen låda i frysen som jag kan gå och smygnalla ur…

…de kom aldrig så långt…

11 svar

  1. Varken ätit eller bakat! Fina – synd bara att du inte fick några till övers att nalla från..!

    • Syrran, som inte fick smaka från denna omgång, har beställt en alldeles egen burk till jul. Då kan jag ju nalla ur den…

  2. Jag har inte heller hört talas om dessa förut, eller sett dem. Men de ser attans så stiliga ut så jag kommer nog testa det endera dagen!

  3. De är inte bara larvigt goa, utan larvigt enkla att göra också, upptäckte jag. Tycker absolut att du ska testa dem, Nina!

  4. Åhh vad fina! Kul att höra att de var enkla att göra. När jag jobbade på konditori var strassburgare de tråkigaste kakorna att göra för degen var så hård att spritsa och alla kakorna blev olika stora.

    • Undra om jag gjorde något fel med degen då, eftersom den var alldeles lagom mjuk och fast… :)

  5. Oj, säger jag bara.

  6. Jennie, jag undrar om du använde vanligt smör (typ Arlas) när du gjorde de här kakorna. Jag har gjort dessa kakor i många år nu och har aldrig lyckats få den konsistensen på smeten som du beskriver och som man kan se på dina bilder.
    Det är, precis som Mariamoller tidigare skrivit (2011) – smeten är för fast och inte alls krämaktig och därmed särskilt spritsbar. Jag får alltid rulla de för hand istället så att de smälter till en liten kaka i ugnen. Det vore underbart att kunna spritsa dessa!

    • Hej Fatima!

      Ja, jag använder alltid Arlas smör när jag bakar. Vid ett senare tillfälle har smeten blivit smulig och hård för mig också, men då tog jag i lite mer rumsvarmt smör och sedan funkade det bättre. Jag låter smöret stå framme så att det blir riktigt riktigt smältande mjukt innan jag bakar – kanske funkar smeten så bra pga det. Sedan körde jag smör och socker ganska länge med degkrokarna, så att det blev riktigt pösigt. Mjölet tillsätter jag under kraftig (men inte långvarig) omrörning med degkrokarna.

      Hoppas att du blir hjälpt av min kommentar till nästa gång. :)

      hälsningar
      /Jennie

  7. förlåt men det sög verkligen att göra dom här! dom va jätte goda men den va rena h*lvete att få ut dom ur spritsen och sen åker dom ju ut i ungenen så det ser bara ut som en stor pannkaka :( några tips kanske ?

    • Hej Madeleine!
      Vad trist att det inte funkade bra att göra dem. Jag försöker fundera ut vad som kan ha blivit tokigt… Var smöret riktigt rumsvarmt och mjukt? Blev degen lite smulig istället för mjuk? Jag har använt detta recept flera gånger och en gång blev just smeten smulig och omöjlig att få ur spritsen. Då tillsatte jag lite mer rumstempererat smör och då funkade det bättre. Sedan tror jag att det är viktigt det där med att vispa smör och socker rejält – lite längre än vad man tänker. De har inte flutit ut i ugnen nån gång, så där kan jag tyvärr inte ge några direkta tips.

      Verkligen tråkigt att de krånglade så med dig!

      /Jennie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s