Schackrutor

Jag bakar sällan småkakor, det är så lätt att köpa en burk. Börjar man däremot att läsa innehållsförtäckningen på köpta kakor och jämför med att baka själv så är skillnaden stor, så även i smaken. Schackrutor hör till mina favoritkakor men jag har inte bakat dem sedan tidiga tonåren så de fick det bli. Med bara tre ingredienser gick degen snabbt att göra. Grundreceptet är en mördeg utan ägg från 59:e upplagan.

4 ½ dl vetemjöl
½ dl strösocker
200 g smör
—————
2 tsk vanillinsocker
2 msk kakao

Enligt receptet ska man arbeta ihop degen på bakbordet men jag körde alla ingredienserna i maskinen och det gick bra. Dela degen och blanda ena halvan med vaniljsockret och andra halvan med kakaon. Rulla ut till fyra längder och lägg dem så att det blir ett schackrutigt mönster. Enligt receptet ska man trycka till helt lätt vilket resulterade i att jag tryckte till lite för löst och det blev vackra schackblommor istället. Ställ längderna kallt en stund och skär dem sedan i 3-4 mm tjocka skivor. Grädda kakorna i 175-200 grader i ca 10 minuter.

Jag följde även bokens tips att göra chokladsnurror av samma deg. Då kavlar man ut degarna till avlånga plattor. Gör man snurror av hela degen ska plattorna vara ca 15×40 cm. Lägg den ljusa degen underst den mörka ovanpå och rulla ihop, låt stå kallt en stund och skär sedan 3-4 mm tjocka skivor. Grädda kakorna i 175-200 grader i ca 10 minuter.

Chokladsnurrorna blev populärast här hemma!

7 svar

  1. Vad fina snurror!
    När jag förberedde schackrutorna till intervjun (som jag satte i julkryddor blandat med kakaon) så blev det faktiskt också mer blommor än rutor! Mycket goda som julkakor må jag säga.

    • Åhh, väntar med spänning på sju sorters julkakor som är på väg med posten. Julkryddor låter ju himla gott!

  2. Jag brukar använda detta recept när jag gör schackrutor. I marginalen i min bok finns en prydlig anteckning som säger ”tryck hårdare” om det inte ska bli hål i mitten. Det roliga med att få hål i mitten är att man kan trä upp dem på ett vackert band och ge bort. :) Snurrorna har jag aldrig provat mig på, men de är väldigt fina!

    • Ha, ha kanske också borde skriva den kommentaren i min bok. Tack för tipset med ett fint band, det ska jag komma ihåg!

  3. Så jäkla söta!

  4. Fan va snygga dom blev!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: