Banankaka

Novembertemat är kanel och jag älskar kanel och hade som vanligt svårt att välja vad jag skulle baka. Valet föll på banankaka då jag både hade övermogna bananer och kallt kaffe tillgängligt och jösses vad nöjd jag är över valet! Det här är, seriöst, den godaste banankakan jag både bakat och smakat! Att den ska gräddas i en timme gjorde mig rätt skeptisk och jag var rädd för en torr och smaklös kaka, men den kom ut som en saftig kompakt dröm med krispig yta. Jag kommer aldrig baka någon annan banankaka igen!

Den enda missen jag gjorde var att ge bort den till makens jobb innan jag hunnit smaka, för jag hade vetat hur god den var hade jag behållt den hemma…

Receptet kommer från nittotredje utgåvan av Sju sorters kakor.

Banankaka

100 g ekologiskt smör
3 dl strösocker
2 ekologiska ägg
5 dl ekologiskt vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk malen ingefära
2 tsk ekologisk kanel
2 st ekologiska mogna bananer
1/2 dl kallt fairtraide kaffe

Ta fram 100 gram smör så det hinner bli rumstempererat.

Smörj och bröa en form. I receptet står det hålform, men jag har ingen sådan så jag använde en vanlig med fint mönster.

Vispa smör och socker poröst med elvisp. Tillsätt sedan ett ägg i taget, vispa på lägsta hastigheten.

Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, ingefära och kanel i en separat skål. Rör ner i smör/sockerblandningen.

Mina bananer var väldigt mogna, så jag ta ner dem hela i smeten och de mosades snabbt sönder av elvispen. Är bananerna lite hårdare är det nog bäst att mosa dem innan. Tillsätt sedan kaffet.

Grädda kakan i 175 grader i nedre delen av ugnen i en timme.

Ät kakan när den kallnat. Den funkar super efter en natt i kylskåp!

Annonser

4 svar

  1. Wow vad fin kaka! Och banankaka med ingefära, kanel och kaffe – vilken kaka! Låter grymt god och ser jättejättefin ut.

  2. Snygg kakform du har! Kakan ser jättegod ut!

  3. Kul med en banankaka som verkar vara seriöst god! Har bara bakat efter recept som blivit sisådär så jag lade ned hela banankakebakandet. Men nu måste jag pröva igen.

  4. Tack för tipset!!! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s