Kanelbrownie med saffransglasyr

Som vanligt när det ingår ägg i receptet börjar jag med att kolla liknande recept på nätet. Jag hittade inget recept med samma mått som i boken Sju sorters julkakor så det fick bli en kompromiss mellan min beprövade kladdkaka och bokens brownie. Jag har även uteslutit pistaschnötterna. För originalreceptet kolla Saras inlägg.

Chokladsmet:

150 g smör
2 msk sirap
100 g mörk choklad 70 %
1,25 dl mjölk
1 msk kakao
1 msk kanel
3 dl socker
3 dl vetemjöl

Saffransglasyr:

½ paket saffran (¼ gram)
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad

Jag började med att klä en ugnsfast form med bakplåtspapper, min form var ca 15×25 cm. Smält smör, sirap och choklad. Blanda de torra ingredienserna i en skål och häll över chokladblandningen tillsammans med mjölken. Rör till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i ca 20 min i 200 grader.

Under tiden som kakan var i ugnen gjorde jag saffransglasyren. Koka upp grädden och ha i saffran. Ta bort kastrullen från plattan och låt stå och dra. Efter 30 minuter kokas saffransgrädden upp igen, ta bort kastrullen från plattan och bryt ner chokladen. Låt kakan svalna och glasyren stelna lite innan man breder den över kakan.

Det tog ganska lång tid innan glasyren stelnade så jag ställde kakan kallt en stund. I receptet står det att det ska bli 12 stycken brownies men efter att jag läst Saras erfarenheter med en väldigt söt kaka så skar jag minibrownies och då blev det 25 stycken. Avluta med att sikta över lite kanel över kakan.

Sonens kommentar när han såg den färdiga kakan var: Wow!
Det mumsades glatt på kakan. Nästa dag ville dock inte sonen ha någon bit, kanske blev det för mycket dagen innan. Själv tyckte jag att det var lite som att blanda lussekatt och pepparkaka i munnen samtidigt. En självklar julfavorit som jag kommer baka många gånger.

7 svar

  1. Den såg riktigt mumsig ut!

  2. Tycker du att det blev bra utan ägg? Jag tänkte baka en kaka till lite glögghäng jag ska göra och det här ser ju ut att vara perfekt! Jag funderar på att sno receptet rakt av av dig. :)

    • Men du har inte bakpulver eller ngt annat som äggersättning?

  3. jag kan säga att de blev helt underbara så Maria tog med dessa godingar till jobbet och bjöd!! 5/5!!!

  4. Riktigt goda blev de och jag saknade inte äggen. Använde chokladreceptet igår när jag bakade muffins.

  5. Tänkte baka dessa idag eller imorgon men måste fråga en gång till, du har inte bakpulver eller liknande istället för ägg?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s