Prästgårdens pepparkaka

Mitt första bidrag till Kakjuntan! =) Till temat kanel valde jag en mjuk pepparkaka från sjuttioandra upplagan. Kakan är prisbelönt 1945.

Ugnstemperatur 200 grader.

100 g smör eller margarin (jag valde smör)
2 ägg
2 1/4 dl socker
1 1/2 dl gräddfil
1 1/2 tsk ingefära
1 1/2 tsk nejlikor
2 tsk kanel
2 3/4 dl mjöl
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver (jag tog bakpulver)

Jag började med att plocka fram alla ingredienser och då upptäckte jag att jag hade glömt att köpa gräddfil. Så min sambo fick kuta ner till affären och köpa, tur att vi har nära! Jag smälte smöret medan han var borta, och smorde och bröade en form på cirka 1 1/2 liter. Sedan vispade jag ägg och socker vitt och pösigt samtidigt som jag blandade ihop mjölet, kryddorna och bakpulvret i en annan bunke (jo jag gjorde det faktiskt samtidigt, med andra handen).

När jag vispat klart tillsatte jag gräddfilen, smöret och sist de torra ingredienserna och rörde ihop till en jämn smet som sedan hamnade i formen. Det var mycket halvor och fjärdedelar i detta recept, ganska  charmigt!

Enligt receptet ska man grädda den i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter, och jag gräddade min ganska exakt så länge. Kakan smakade mums. Ofta brukar jag tycka att mjuka kakor blir bättre dagen efter när de fått saftat till sig lite. Men den hade strykande åtgång så det blev inget över.

 

Annonser

3 svar

  1. Impad – gör du flera gräjjor på en och samma gång?!
    Fina bilder och säkert minst lika fin/god kaka!

  2. Hehe jo jag är dålig på att göra en sak i taget =)

  3. […] som Sandra har även jag fastnat för Prästgårdens pepparkaka (eller ja, det var egentligen min man som […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s