Poppis pepparkaka

Precis som Sandra har även jag fastnat för Prästgårdens pepparkaka (eller ja, det var egentligen min man som valde. Han ville ha med sig nåt gott till jobbet). Men min kaka är från sjuttiotredje upplagan och det finns små skillnader i recepten.

Ingredienser

100 gram smält smör

2 ägg

2 dl strösocker

1,5 dl gräddfil (jag använde filmjölk istället – funkade bra)

1,5 tsk ingefära

1,5 tsk nejlikor

2 tsk kanel

3 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat/2 tsk bakpulver (jag använde bikarbonat)

Maken skulle ju få med sig kakan till jobbet, så jag smorde och bröade en avlång engångsform med tjusigt blommönster. :P

Eftersom jag bara hade hela nejlikor hemma fick jag snällt ta fram farmors hederliga gamla mortel – ett underbart köksredskap.

Sedan vispade jag ägg och socker pösigt och blandade helt sonika ner resten av ingredienserna däri, samtidigt som diskhjälpen tog hand om stöket.

Över med smeten i formen och sen åkte den in i nedre delen av ugnen, där den fick stå i 175 graders värme i ungefär 45 minuter. Det luktade himla gott i köket under tiden!

Resultatet blev såpass bra att jag inte hann med att styla bilderna ett endaste dugg . Jag fick mig en liten smakbit, innan maken gömde undan kakan, så att den inte skulle ta slut… Jag förstår att Prästgårdens pepparkaka blev prisbelönt 1945. Den smakade riktigt bra!

Och maken hade inte med sig en enda smula tillbaka, så jag gissar att den funkade ganska bra på hans jobb också. :)

Annonser

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s