Dessa spröda, sockriga söta små kringlor kommer jag ihåg från barndomens kakfat. Så det blev mitt självklara val till månadens tema. Har aldrig bakat dem förut så jag halverade receptet (från sjuttioandra upplagan), och det blev världens gulligaste lilla deg. Receptet nedan är originalreceptet, inte halverat, för att vara tydlig. Med endast tre ingredienser + socker att rulla dem i var det väldigt smidigt och enkelt. Det skulle bli 50 kringlor enligt receptet, med min halva deg blev det 21 stycken.
125 g smör
2,5 dl vetemjöl
2 msk grädde
Garnering: socker
Min gulliga lilla deg, ser ut som en palt!
Gör så här: Hacka samman smöret och mjölet i en bunke och tillsätt grädden. Arbeta ihop degen och låt den stå kallt några timmar. (Jag hade min i kylen över natten och lite till. I receptet står det sedan att man ska kavla ut degen till en rektangulär kaka 1/2 cm tjock och 15 cm bred och sedan skära eller skorra 1/2 cm breda remsor tvärsöver. Men det tyckte jag verkade besvärligt så jag rullade bara degen till längder och formade kringlor av dem.)
Lägg sedan kringlorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen 225 grader cirka 7 minuter. Vänd kringlorna i socker så fort de kommit ur ugnen och fortfarande är varma.
Klart! Små och naggande goda.
Ha ha, ja verkligen en palt! Vad fina kringlor. Mums!
Tänk att smör, mjöl och grädde kan smaka så gott! Sådana här kringlor har jag också ätit en och annan gång! Fina är de också. Härligt!