Extra juliga saffransbullar

Under julen hemma hos oss kan mitt minne inte registrera mer än att vi hade knäck, ischoklad, pepparkakor och lussekatter hemma. Förlåt mamma om jag glömt att du bakat något annat åt oss. Lussekatter är ju fantastiskt gott, men när jag för något år sedan fick smaka på saffransbullar med mandelmassa i blev jag helt frälst, detta är numera min Julens måste-kaka. Jag hittade i julboken ett recept med både mandelmassa och apelsin, kan det bli bättre? Kan det bli juligare?

Receptet är hämtat ut Sju sorters julkakor.

 

Saffransbullar med mandelmassa och apelsin

Bulldeg:

150 g smör

5 dl smör

1 pkt saffran

50 g jäst

1 1/2 dl socker

13 dl vetemjöl

Fyllning:

rivet skal och saft från 2 apelsiner

3 dl russin

100 g smör (rumstempererat)

1/2 dl strösocker

350 g mandelmassa

Toppning:

1 st ägg

mandelspån

pärlsocker

 

Smält smöret och häll i mjölk och saffran, få upp temperaturen till samma som ditt finger. Under tiden ska du ha blandat ihop salt, socker och mjöl. Jag hade torr jäst så jag blandade i det i mjölblandningen. Blanda ihop torrt och blött till en smidig deg, gärna 10 minuter enligt receptet, med risk för kramp i händer. Låt jäsa ca 1 timme.

Under jäsningstiden så ska du  pressa ut saften ur apelsinen, koka upp detta tillsammans med russin, låta svalna. Riv mandelmassa, blanda med rivet apelsinskal, smör och socker. OBS! Jag älskar mandelmassa, det kan aldrig bli för mycket, så jag har tagit 350 g istället för receptets 150 g.

När degen har jäst klart, arbeta upp den och kavla ut den i två delar ca 30×50 cm. Bred på mandelmassa-smeten. Tydligen ska man krama ur russinen och sedan strö över dem på mandelmassan, men eftersom jag inte läste receptet så noga så hade jag i russinen med all apelsinsaft i mandelmassa-smeten. Detta fungerar alldeles utmärkt kan jag konstatera efter provsmakning, det blir inte för mycket apelsinsmak (kan det någonsin bli?)

Rulla ihop till en korv och skär 2-3 cm tjocka skivor och sätt i formar, jäs ytterligare 30 minuter.

Vispa upp ett ägg, pensla bullarna, pynta med lite pärlsocker och mandelspån. Skjuts in i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.

Ut kommer sedan en fantastiskt god bulle.

 

 

Ett svar

  1. Men fy fan vad gott! Hoppas jag hinner smaka! hi hi
    Ja, shit vad gott. God morgon!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s