Näe vet ni vad, jag var bara tvungen att baka denna igen (vi bakade ju den till intervjun tidigare)! För jag tycker absolut att detta är en given hit till jul. Men eftersom fyllningen blev allt för lös sist, så provade jag nu att vispa grädden hårt och så blandade jag i ca 1 dl av lemoncurden och bredde resten över rulltårtan, innan jag avslutade med gräddblandningen. Det blev bra. Och receptet är från Sju sorters julkakor.
Saffransrulltårta med lemoncurd
250 °C
3 ägg
2 dl socker
2 msk vatten
½ g (1 pkt) saffran
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
finrivet skal av citron
Fyllning
2 dl vispgrädde
2 dl lemoncurd
socker till bakplåtspappret
Vispa ägg och socker poröst. Koka upp vatten och blanda i saffran och låt dra i 5 minuter. Blanda vetemjöl och bakpulver ihop för sig. Häll i saffransvattnet i äggsmeten och blanda försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
Blanda i hälften av citronskalet. Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda i ca 5 minuter – akta så det inte bränns! Rulltårtor gör lätt det.
Lägg ett bakplåtspapper som du sockrat och strött ut andra hälften av citronskalet. Stjälp upp kakan på socker- och citronpappret och dra loss pappret som varit i ugnen direkt. Om det lossnar dåligt så pensla kallvatten på pappret så släpper det lättare!
Låt kakan svalna och vispa grädden hårt. Blanda i önskad mängd lemoncurd i grädden utan att den blir för lös.
Bred resten av lemoncurden först på kakan innan du avslutar med gräddblandningen.
Rulla ihop, skär upp och ha en fin Lucia!
Guud va gott det ser ut!!
prova baka!