Saffransbullar

I lördags hade jag glögghäng hemma hos mig och allt jag hade gjort kändes som ett misslyckande så jag försökte komma på ngt gott att göra och letade och bläddrade och kom på att saffransbullar sannerligen är ett måste på min jul. Det finns mängder av varianter och väldigt många är torra och tråkiga. Torra och tråkiga fikabröd går bort, då är de meningslösa anser jag. I december ska vi kakjunta julens måste-kaka och om vi bortser från att jag redan gjort en sådan, kanelbrownien med saffransglasyr, så kan detta mkt väl bli en sådan.

Jag gjorde om lite i receptet för att jag hade ett svagt minne av att ngr av mina gäster inte gillar mandelmassa, så jag hoppade mandelmassan i fyllningen. Sedan vill jag själv inte har russin eftersom jag inte är så förtjust i det. Jag ökade mängden saffran, såklart, för så mkt mer meningslöst än lite saffran i degen kan jag inte komma på. Ett halvt paket saffran? Vad är det? Det är ju för att få butiksbakat bröd som bara är gult. Hrmpf! Jag hade 1,5 paket saffran kvar efter att ha gjort just kanelbrownien, så det blev det. Men 2 paket är nog lagomt. Och hur små måste de inte vara för att få 40 stycken? Jag fick 18.

Eftersom jag var så galet stressad hann jag inte fota under tiden. Men jag tror att de flesta kommer klara av detta ändå.

Saffransbullar (cirka 18 st) (Sju sorters julkakor, s. 11)
225°C

150 gr margarin
5 dl sojamjölk
1,5-2 pkt saffran
50 gr jäst
0,5 tsk salt
1,5 dl strösocker
13-15 dl vetemjöl

200 gr rumstempererat margarin
1,5 dl strösocker
1 apelsin, finrivet skal

ev. mandelspån

Smält margarinet. Tillsätt mjölk och saffran och låt degspadet bli fingervarmt.

Smula ner jästen i en skål och smält det med saltet.

Blanda ner degvätskan och se till att allt har löst sig. Blanda sedan ner socker och vetemjöl.

Arbeta degen smidig och så att den inte är helt jättekladdig cirka 10 minuter i en assistent (eller längre för hand).

Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 45-75 minuter beroende på temepratur i din bostad.

Gör under tiden fyllningen med 200 gr margarin, 1,5 dl strösocker och skalet från en apelsin. Slå ihop det och låt stå i rumstemperatur så att det sedan blir lätt att bre ut på degen.

Mjöla bakbordet och stjälp upp degen. Knåda degen smidig och dela degen i två lika stora delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Bred ut halva fyllningen på varje rektangel och vik sedan en tredjedel av långsidan mot mitten och sedan den andra tredjedelen över så att vi har ett avlångt litet paket som är i tre lager. Nu börjar vi dela på här. Dela först så att du nästan delar hela vägen igenom, men sparar 1-2 cm i överkant och sedan skr du lös delen. Eh… ja så det ser ut som ett U. Skär hela degen i U:n. Sedan snurrar du och knyter ihop till en liten bullknut.

Låt jäsa ytterligare 20-30 minuter under duk eller spraya över lite vatten och jäs utan duk men utan drag.

Pensla bullarna med sojamjölk och strö över mandelspån eller inget alls.

Grädda i mitten av ugnen tills de fått fin färg.

Ett svar

  1. Lussekatter är måste nr.1 för mig. Sen är det inte mycket julkakor som bakades hemma heller, annat än det.
    Men sen finns det nu mycket som får återkomma, har jag nu märkt efter allt detta bakande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s