Chokladbiskvier

Min måste-kaka under julen är inte en klassisk julkaka. Det finns varken saffran, kanel, ingefära eller nejlika i ingredienslistan, men ändå är det ingen riktig jul utan dem.

Mammas chokladbiskvier.

Vid tre andra tillfällen har hon gjort dem – till sin egen 50-årsdag, till min systers bröllop och till mitt bröllop, annars bakas de endast till jul. Jag har faktiskt glömt att fråga henne hur det kommer sig att just biskvier blivit hennes julspecialitet, men det är egentligen oviktigt. De är bara så goda!

Nu är det inte ett Sju sorters kakor-recept hon använder, men till min biskvibakarpremiär måste jag förstås se om jag kan klå mors bakverk… :)

Receptet finns i sjuttiotredje upplagan och ser ut så här:

Chokladbiskvier

  • 100 gram sötmandel
  • 1,5 dl strösocker
  • 1-2 äggvitor (jag hade normalstora ägg och använde 2 äggvitor)

Smörkräm

  • 2 dl vaniljkräm (Marsankräm eller hemmagjord)
  • 150 gram rumsvarmt smör
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk florsocker
  • 1 msk kakao (fast jag tog nästan två…älskar chokladsmak i smörkrämen)

Garnering

  • 200 gram choklad (jag använde Marabous vanliga mörka)
  • 1 msk neutral olja

Börja med att skålla, skala och mala mandeln (eller köp färdigt mandelmjöl, vettja!). Se till att mandeln hinner torka mellan skållningen och malningen, annars blir det bara klumpigt, märkte jag… Blanda ner sockret. Vispa äggvitorna helt lätt och vänd försiktigt ner dem i mandelmjölet. Ta lite i taget av äggvitan, så att inte smeten blir för lös. Nu är det dags att klicka ut smeten på en plåt. Enligt receptet ska det bli ungefär 30 st – jag fick 29 när jag fördelade smeten med hjälp av två teskedar.

  

Grädda kakorna mitt i ugnen, 175 grader, i ungefär 8 minuter. Ta loss kakorna från plåten medan de fortfarande är varma och låt dem kallna helt.

      

Nu har det blivit dags för smörkrämen! Rör smöret mjukt, blanda i vaniljkrämen lite i sänder. Blanda i resten av ingredienserna och rör tills smörkrämen är alldeles slät och fin. Då tar du fram kakorna och breder smörkrämen toppigt på undersidan av kakorna. Ställ dem kallt, så att smörkrämen ”stelnar” innan chokladen ska på. Jag fick förresten en massa smörkräm över, fastän jag bredde på rejält. Smörkrämen räcker nog nästan till två omgångar bottnar. Tror jag.

     

Smält choklad och olja och låt det bli ganska kallt. Om chokladen är för varm kommer smörkrämen smälta och så blir det bara kletigt. Alltså – låt chokladen kallna och ta fram kakorna så att de blir lite rumstempererade. Doppa kakan i chokladen så att smörkrämen täcks. Låt chokladen stelna och så…häpp hopp! Klart!

   

Jag var förberedd på att det skulle vara riktigt krångligt att få till fina biskvier, men det gick riktigt bra. Det viktiga är att ha gott om tid. Jag gjorde bottnarna en dag, bredde på smörkrämen dagen efter och doppade i choklad tredje dagen. Den fjärde dagen tog jag med mig dem till jobbet, där de försvann i ett nafs.

Mammas biskvier är svårslagna och de är nog fortfarande mina favoriter, men dessa är också riktigt, riktigt goda!

There are no comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s