Mjuk pepparkaka med färskost och lingon

En julens måste-kaka för mig har på senare år blivit mjuk pepparkaka. En lätt variant finns i 59:e upplagan som jag tänkte använda som grund och pimpa den med glasyren från Pepparkaksruta med färskost och lingon från boken Sju sorters julkakor. Nu undrar ni kanske varför jag inte använder hela receptet från den sistnämnda boken, jo det ingår 4 st ägg och det känns lite svårt att ersätta så många ägg i ett recept.

Medan jag lagade middag lät jag mina barn arbeta för kakjuntan. Barnen mätte upp alla ingredienser och jag kollade så att måtten stämde. De samarbetade, smakade, blandade och rörde. Så här gjorde de mer exakt:

50 g smör
2 ½ dl vetemjöl
1 dl strösocker (i boken står det fruktsocker men vi använde vanligt)
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk nejlikor
1 ½ dl fil/yoghurt
½ dl lingonsylt (jag lade till sylt/vätska istället för ägget)

Smält smöret och låt svalna medan du mäter upp alla torra ingredienser i en skål. Blanda ner yoghurt, lingon och smöret och rör till en jämn smet. Vi använde en vanlig avlång sockerkaksform och det funkade bra men borde väl ha använt en ungnsform typ 20×30 cm istället eftersom vi tänkte ha glasyr på kakan. Grädda kakan i 175 grader ca 30 minuter.

Under tiden som kakan var i ugnen och barnen tog en lekpaus från bakandet vispade jag ihop glasyren:

200 g färskost, Philadelphiaost
50 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

I receptet står det att man ska röra samman ingredienserna men jag brukar alltid vispa med elvisp så att glasyren blir luftig och krämig. Bred glasyren på den kalla kakan och skär i rutor. Det blev en del glasyr över så receptet kan minskas något. Om man vill kan man garnera de färdiga kakorna med frysta lingon.

Sonen gillade kakan och dottern gillade glasyren. Vi andra tyckte att det påminde väldigt mycket om morotskaka. När kakan hade stått till nästa dag smakade det mer som mjuk pepparkaka så man kan med fördel baka den dagen innan man ska bjuda på den.

2 svar

  1. Så fina medhjälpare du har!

  2. Så fina medhjälpare du har!
    +1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s